Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów
- Całkowity czas 2 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 1 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
80 g Mąka Kasztanowa
140 g Bezglutenowa mąka gryczana
2 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
2 łyżeczka Soda oczyszczona
120 g Drobny brązowy cukier
280 ml Mleko sojowe
120 ml Olej
30 ml Ocet jabłkowy
3 łyżka Kakao
340 g Pasta z kasztanów
500 g Miękkie tofu
30 g Cukier puder
60 g Niesolona woda z ciecierzycy (z puszki)
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
(CIASTKA) Przesiej razem oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Etap 2 /9
Wymieszaj jasnobrązowy cukier, mleko sojowe i olej ze szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę) i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.
Etap 3 /9
Wlej masę równomiernie do każdej formy, a następnie włóż je do Cake Factory.
Etap 4 /9
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 5 /9
Odstaw na kilka minut. Ostrożnie wyjmij z formy. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Etap 6 /9
(PIANKA) Zmiksuj lub zmieszaj krem z kasztanów z miękkim tofu na gładki krem.
Etap 7 /9
Za pomocą trzepaczki ubij wodę z ciecierzycy na pianę (jak białko jajka). Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać bardzo twardą piankę, niczym bezę. Zmiksuj w blenderze piankę oraz tofu i kasztany.
Etap 8 /9
(Etapy wykończenia) Wybierz 6 ładnych, małych, szklanych filiżanek. Każde małe ciastko pokrój na 3 poziome warstwy. Na dno każdej filiżanki nałóż warstwę pianki kasztanowej. Na wierzchu połóż warstwę ciasta. Nałóż piankę. Na wierzchu połóż kolejną warstwę ciasta. Dodaj kolejną warstwę pianki. Na koniec połóż wierzch każdego ciastka na ostatniej warstwie pianki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 9 /9
Posyp gorzkim kakao w proszku i podawaj.