Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    1 godz. 5 min.

Składniki

2 porcje

  • 80 g Mąka Kasztanowa

  • 140 g Bezglutenowa mąka gryczana

  • 2 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia

  • 2 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 120 g Drobny brązowy cukier

  • 280 ml Mleko sojowe

  • 120 ml Olej

  • 30 ml Ocet jabłkowy

  • 3 łyżka Kakao

  • 340 g Pasta z kasztanów

  • 500 g Miękkie tofu

  • 30 g Cukier puder

  • 60 g Niesolona woda z ciecierzycy (z puszki)

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

(CIASTKA) Przesiej razem oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • 140g Bezglutenowa mąka gryczana
  • 2łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 2łyżeczka Soda oczyszczona

Etap 2 /9

Wymieszaj jasnobrązowy cukier, mleko sojowe i olej ze szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę) i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.

  • 80g Mąka Kasztanowa
  • 140g Bezglutenowa mąka gryczana
  • 2łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 2łyżeczka Soda oczyszczona
  • 120g Drobny brązowy cukier
  • 280ml Mleko sojowe
  • 120ml Olej
  • 30ml Ocet jabłkowy

Etap 3 /9

Wlej masę równomiernie do każdej formy, a następnie włóż je do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /9

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 5 /9

Odstaw na kilka minut. Ostrożnie wyjmij z formy. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Etap 6 /9

(PIANKA) Zmiksuj lub zmieszaj krem z kasztanów z miękkim tofu na gładki krem.

  • 340g Pasta z kasztanów
  • 500g Miękkie tofu

Etap 7 /9

Za pomocą trzepaczki ubij wodę z ciecierzycy na pianę (jak białko jajka). Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać bardzo twardą piankę, niczym bezę. Zmiksuj w blenderze piankę oraz tofu i kasztany.

  • 340g Pasta z kasztanów
  • 500g Miękkie tofu
  • 30g Cukier puder
  • 60g Niesolona woda z ciecierzycy (z puszki)

Etap 8 /9

(Etapy wykończenia) Wybierz 6 ładnych, małych, szklanych filiżanek. Każde małe ciastko pokrój na 3 poziome warstwy. Na dno każdej filiżanki nałóż warstwę pianki kasztanowej. Na wierzchu połóż warstwę ciasta. Nałóż piankę. Na wierzchu połóż kolejną warstwę ciasta. Dodaj kolejną warstwę pianki. Na koniec połóż wierzch każdego ciastka na ostatniej warstwie pianki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Etap 9 /9

Posyp gorzkim kakao w proszku i podawaj.