Beziki w kształcie sadzonego jajka
- Całkowity czas 2 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
4 szt. Żółtka jajek
250 g Drobny cukier
100 g Sok z cytryny
60 g Masło
1 szt. Żelatyna
Barwnik spożywczy
60 g Białka jajek
140 g Cukier
4 Krople białego octu
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Przygotuj lemon curd: W misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj sok z cytryny.
Etap 2 /12
Wlej masę na nieprzywierającą formę i piecz na programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne porcje.
Etap 3 /12
Namocz żelatynę przez 5 minut w zimnej wodzie.
Etap 4 /12
Ubij śmietanę, a następnie dodaj do niej masło, ponownie miksując. Na koniec dodaj żelatynę i całość wymieszaj.
Etap 5 /12
Dodaj kilka kropli żółtego barwnika spożywczego, aż uzyskasz ładny kolor żółtka.
Etap 6 /12
Przykryj krem folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż masa będzie gotowa.
Etap 7 /12
Przygotuj "białko": Ubij białko jajka, stopniowo dodając cukier.
Etap 8 /12
Po wsypaniu cukru, ubijaj przez 7 minut.
Etap 9 /12
Dodaj kilka kropli białego octu i ubijaj ponownie przez 2 minuty.
Etap 10 /12
Nabieraj łyżką trochę białka i rozprowadzaj je w nieprzywierającej formie, formując 4 małe białka lub 2 duże białka.
Etap 11 /12
Piecz na programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne porcje.
Etap 12 /12
Wyjmij z lodówki krem cytrynowy, pomieszaj, aby zmienił się w krem i umieść go w worku do dekoracji wyposażonym w okrągłą końcówkę. Gdy "białka" ostygną, na wierzchu każdego z nich nałóż trochę kremu cytrynowego, aby wyglądały jak sadzone jajka.