Beziki w kształcie sadzonego jajka
Tefal
Przepis według Tefal

Beziki w kształcie sadzonego jajka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    2 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 porcje

  • 4 szt. Żółtka jajek

  • 250 g Drobny cukier

  • 100 g Sok z cytryny

  • 60 g Masło

  • 1 szt. Żelatyna

  • Barwnik spożywczy

  • 60 g Białka jajek

  • 140 g Cukier

  • 4 Krople białego octu

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Przygotuj lemon curd: W misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj sok z cytryny.

  • 4szt. Żółtka jajek
  • 250g Drobny cukier
  • 100g Sok z cytryny

Etap 2 /12

Wlej masę na nieprzywierającą formę i piecz na programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne porcje.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 3 /12

Namocz żelatynę przez 5 minut w zimnej wodzie.

  • 1szt. Żelatyna

Etap 4 /12

Ubij śmietanę, a następnie dodaj do niej masło, ponownie miksując. Na koniec dodaj żelatynę i całość wymieszaj.

  • 60g Masło
  • 1szt. Żelatyna

Etap 5 /12

Dodaj kilka kropli żółtego barwnika spożywczego, aż uzyskasz ładny kolor żółtka.

  • Barwnik spożywczy

Etap 6 /12

Przykryj krem folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż masa będzie gotowa.

Etap 7 /12

Przygotuj "białko": Ubij białko jajka, stopniowo dodając cukier.

  • 60g Białka jajek
  • 140g Cukier

Etap 8 /12

Po wsypaniu cukru, ubijaj przez 7 minut.

  • 140g Cukier

Etap 9 /12

Dodaj kilka kropli białego octu i ubijaj ponownie przez 2 minuty.

  • 4 Krople białego octu

Etap 10 /12

Nabieraj łyżką trochę białka i rozprowadzaj je w nieprzywierającej formie, formując 4 małe białka lub 2 duże białka.

  • 60g Białka jajek
  • Nieprzywierająca forma

Etap 11 /12

Piecz na programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne porcje.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 12 /12

Wyjmij z lodówki krem cytrynowy, pomieszaj, aby zmienił się w krem i umieść go w worku do dekoracji wyposażonym w okrągłą końcówkę. Gdy "białka" ostygną, na wierzchu każdego z nich nałóż trochę kremu cytrynowego, aby wyglądały jak sadzone jajka.