Bigos Mieszany - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco

Bigos Mieszany

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 0.5 głowki średniej białej słodkiej kapusty

  • 300 g wędzonego surowego boczku

  • 2 duże cebule

  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina

  • 1 łyżeczka soli

  • 0.5 łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0.5 łyżeczka ostrej papryki

  • 0.5 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 300 ml wrzącej wody

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pól główki słodkiej białej kapusty drobno posiekać i zalać wrzącą wodą. Odstawić na bok. Kapustę kiszoną odcedzić na sitku a następnie dodatkowo drobno posiekać. W razie gdyby kapusta była zbyt kwaśna należy ją wcześniej krótko opłukać pod bieżącą ciepła wodą. Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Boczek pokroić w mała kostkę i umieścić w misie Multicookera. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać boczek aż wytopi się z niego tłuszcz a on sam się zarumieni. Do zrumienionego boczku dodać posiekaną cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli na złoty kolor.

  • 500g kiszonej kapusty
  • 0.5 głowki średniej białej słodkiej kapusty
  • 300g wędzonego surowego boczku
  • 2 duże cebule

Etap 2 /4

Do podsmażonego boczku i cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę, wymieszać. Sparzoną słodką kapustę odcedzić, ale wodę, w której była parzona zostawić. Odcedzoną kapustę również dodać do misy, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i wino. Na tym etapie do bigosu można dodać inne ulubione dodatki np.: grzyby, kiełbasę, kawałki mięsa wieprzowego które wcześniej należy obsmażyć lub suszone śliwki. Całość zalać ok 100-150 ml wody, w której była moczona słodka kapusta (tylko do lekkiego przykrycia wszystkich składników) i całość ponownie dokładnie wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 25 min.

  • 150ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 1łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka pieprzu
  • 2łyżeczka suszonego majeranku
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 300ml wrzącej wody

Etap 3 /4

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość przemieszać. Usunąć liście laurowe i kulki ziela angielskiego a następnie w razie potrzeby uruchomić program PODGRZEWANIE na ok 10-15 min, aby odparować nadmiar płynów i zagęścić nasz bigos. Na tym etapie bigos można dodatkowo doprawić wg własnych potrzeb i preferencji. Podawać na ciepło. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można także zamrażać. Smacznego

Etap 4 /4