Bożonarodzeniowa kłoda czekoladowa - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bożonarodzeniowa kłoda czekoladowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 14 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    24 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

2 porcje

  • 4 Jajka

  • 120 g Cukier

  • 100 g Mąka

  • 20 g Kakao w proszku

  • 200 g Mleczna czekolada

  • 16 g Masło kakaowe

  • 2 łyżka Pralina

  • 100 ml Smietanka

  • 80 g Czekoladowe pralinki

  • 1 Zelatyna

  • 4 Klementynki

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Zrób nadzienie: włóż żelatynę do dużej miski z zimną wodą.

  • 1 Zelatyna

Etap 2 /12

Włóż pralinki czekoladowe i śmietankę do nieprzywierającej formy, piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przelej masę do miski i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie umieść miskę w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

  • 100ml Smietanka
  • 80g Czekoladowe pralinki
  • 1 Zelatyna
  • Nieprzywierająca forma

Etap 3 /12

Zrób biszkopt: oddziel białka jaj od żółtek. W misce zmieszaj mąkę z kakao w proszku.

  • 4 Jajka
  • 100g Mąka
  • 20g Kakao w proszku

Etap 4 /12

W jednym naczyniu ubij białka do zesztywnienia.

Etap 5 /12

W drugim ubij żółtka z cukrem do podwojenia objętości.

  • 120g Cukier

Etap 6 /12

Przy pomocy łopatki dodaj mąkę z kakao do żółtek, a następnie stopniowo dodawaj białka.

  • 100g Mąka
  • 20g Kakao w proszku

Etap 7 /12

Ciasto przełóż do formy, rozprowadź łopatką i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 8 /12

Po zakończeniu programu połóż biszkopt na wilgotnym ręczniku i zawiń go w roladę.

Etap 9 /12

Wyjmij z lodówki nadzienie i ubij do uzyskania konsystencji bitej śmietany.

  • 100ml Smietanka
  • 80g Czekoladowe pralinki

Etap 10 /12

Obierz klementynki, a następnie pokrój je na małe kawałki. Odetnij końce biszkopta.Rozprowadź równomiernie nadzienie na biszkopcie, dodaj małe kawałki klementynek i ponownie zawiń roladę. Umieść ciasto w zamrażarce podczas przygotowywania polewy.

  • 4 Klementynki

Etap 11 /12

Przygotuj polewę: umieść kawałki mlecznej czekolady w nieprzywierającej formie. RDodaj masło kakaowe i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 200g Mleczna czekolada
  • 16g Masło kakaowe

Etap 12 /12

Wyjmij biszkopt z zamrażarki i polej czekoladą. Posyp pokruszoną praliną i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut przed podaniem.

  • 2łyżka Pralina