Bonet piemontese, deser z Piemontu
- Całkowity czas 18 min.
- 10 min.Czas przygotowania 
- 8 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
6 osób
- 90 g Amaretti 
- 60 g Cukier 
- 30 g Kakao 
- 3 Jajko 
- 400 ml Mleko 
- 3 łyżka Amaretto (lub rum – opcjonalnie) 
- 120 ml Płynny karmel 
Akcesoria
- Komplet 8 słoików 
- Zestaw 6 werynek 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Wymieszaj amaretti, cukier i kakao. Dodaj jajko, następnie mleko i Amaretto.
Etap 3 /6
Podziel karmel do szklanych słoików, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Zamknij słoiki.
Etap 4 /6
Wlej 250 ml wody do misy. Umieść słoiki w misie.
Etap 5 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Schłódź w lodówce. Przed podaniem wyjmij deser ze słoików i udekoruj wiórkami czekolady.


