Brokuły z parmezanem
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1.2 kg Brokuły (ok. 4 sztuki)
2 łyżeczka Czosnek w proszku
8 łyżka Oliwa z oliwek
1 szczypta Płatki chili (opcjonalnie)
50 g Tarty parmezan
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój brokuł na różyczki i wrzuć je do miski. Dodaj czosnek, oliwę z oliwek i płatki chili. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Etap 2 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 170°C, a czas gotowania na 22 minuty. Wyjmij płytę i umieść 750 g brokułów w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 170°C, a czas gotowania na 26 minut. Wyjmij płytę i umieść 450 g brokułów w szufladzie 2.
Etap 3 /5
W połowie gotowania wymieszaj brokuły.
Etap 4 /5
Jeśli brokuły zaczynają się przypiekać, 5 minut przed zakończeniem programu umieść na wierzchu folię aluminiową.
Etap 5 /5
Przed podaniem posyp brokuły parmezanem. Najlepiej podawaj z panierowanymi eskalopkami z indyka.