Bułeczki bao wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 kg Ośmiornica
100 ml Ocet winny czerwony
500 ml Woda
20 g Tymianek
30 g Czosnek
20 g Sól
15 g Chilli
300 g Majonez
100 g Kimchi
400 g Czerwona cebula
70 ml Ocet jabłkowy
70 g Cukier
30 g Kolendra
2 szt. Limonka
50 g Pędy groszku
8 szt. Bułeczki bao
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Ośmiornicę opłucz w wodzie, ewentualnie oczyść i wrzuć do urządzenia.
Etap 3 /8
Wrzuć do środka tymianek, sól, chilli, wlej ocet winny i wodę i ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 15min.
Etap 4 /8
W międzyczasie zamarynuj czerwoną cebulę z cukrem i octem jabłkowym. Ugnieć ją dłońmi, żeby puściła sok.
Etap 5 /8
Ugotowaną ośmiornicę wyjmij z zalewy.
Etap 6 /8
Majonez zmiksuj z kimchi.
Etap 7 /8
Bułeczki podgrzej w urządzeniu na parze dodając ok. 200 ml wody – wysoki poziom pary 3-4min.
Etap 8 /8
Gorące bułeczki podaj z ugotowaną ośmiornią (możesz ją też podsmażyć), majonezem kimchi, pędami groszku, limonką i piklowaną czerwoną cebulą.