Bułeczki cynamonowe
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
12 unit
35 g Drożdże
15 g Cukier
8 g Cukier waniliowy
30 cl Mleko
480 g Mąka
75 g Masło
5 g Sól
100 g Ser topiony
30 g Masło
100 g Cukier puder
50 g Masło
80 g Cukier
10 g Cynamon
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /12
W misie urządzenia umieść drożdże, cukier, cukier waniliowy i letnie mleko. Wciśnij "Start".
Etap 2 /12
Do misy urządzenia dodaj mąkę, miękkie masło w kawałkach i sól. Naciśnij "Start".
Etap 3 /12
Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Etap 4 /12
Na nadzienie rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z cukrem i cynamonem do smaku.
Etap 5 /12
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o boku ok. 35/50 cm.
Etap 6 /12
Roztopione masło rozsmaruj na cieście.
Etap 7 /12
Zwiń z dłuższego boku w rulon i pokrój na 16 kawałków.
Etap 8 /12
Włóż bułeczki cynamonowe do formy do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Etap 9 /12
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 10 /12
Bułeczki cynamonowe piecz przez ok. 20 minut.
Etap 11 /12
Gdy bułeczki cynamonowe będą już w piekarniku, przygotuj lukier. W osobnej misce wymieszaj serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder.
Etap 12 /12
Wyjmij bułeczki cynamonowe z piekarnika i natychmiast posmaruj lukrem.