Burger z karmelizowaną cebulką - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Burger z karmelizowaną cebulką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 550 g Cebule

  • 4 Bułki do hamburgerów

  • 4 Kotlet wołowy

  • 4 kawałek Ser

  • 120 ml Woda

  • 50 g Masło

  • 2 łyżka Ocet balsamiczny

  • 2 łyżka Musztarda

  • 2 łyżka Majonez

  • 2 garść Rukola lub liście szpinaku

  • 1 łyżka Cukier trzcinowy

  • 1 łyżeczka Sól

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wsyp ją do formy do pieczenia i dodaj kostki masła oraz sól.

  • 550g Cebule
  • 50g Masło
  • 1łyżeczka Sól

Etap 2 /6

Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, mieszając raz lub dwa.

  • Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia

Etap 3 /6

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Do cebuli dodaj ocet balsamiczny, cukier i wodę, wymieszaj. Piecz, aż reszta dobrze się przypiecze, regularnie mieszając.

  • 120ml Woda
  • 2łyżka Ocet balsamiczny
  • 1łyżka Cukier trzcinowy

Etap 4 /6

Przekrój bułki na pół i grilluj je na płycie grillowej przeciętą stroną w dół przez około 3 minuty. Wymieszaj musztardę z majonezem i rozsmaruj na przypieczonych bułkach.

  • 4 Bułki do hamburgerów
  • 2łyżka Musztarda
  • 2łyżka Majonez

Etap 5 /6

Na miejscu bułek połóż posiekane steki i piecz każdą stronę przez 5 minut. Pokryj je plasterkami sera kilka minut przed zakończeniem pieczenia.

  • 4 Kotlet wołowy
  • 4kawałek Ser

Etap 6 /6

Połóż steki na połówkach bułek, dodaj trochę marynowanej cebuli i młodej sałaty, a następnie połóż na wszystkim drugą połówkę. Podawaj od razu.

  • 2garść Rukola lub liście szpinaku