Burger z karmelizowaną cebulką
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
550 g Cebule
4 Bułki do hamburgerów
4 Kotlet wołowy
4 kawałek Ser
120 ml Woda
50 g Masło
2 łyżka Ocet balsamiczny
2 łyżka Musztarda
2 łyżka Majonez
2 garść Rukola lub liście szpinaku
1 łyżka Cukier trzcinowy
1 łyżeczka Sól
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wsyp ją do formy do pieczenia i dodaj kostki masła oraz sól.
Etap 2 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, mieszając raz lub dwa.
Etap 3 /6
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Do cebuli dodaj ocet balsamiczny, cukier i wodę, wymieszaj. Piecz, aż reszta dobrze się przypiecze, regularnie mieszając.
Etap 4 /6
Przekrój bułki na pół i grilluj je na płycie grillowej przeciętą stroną w dół przez około 3 minuty. Wymieszaj musztardę z majonezem i rozsmaruj na przypieczonych bułkach.
Etap 5 /6
Na miejscu bułek połóż posiekane steki i piecz każdą stronę przez 5 minut. Pokryj je plasterkami sera kilka minut przed zakończeniem pieczenia.
Etap 6 /6
Połóż steki na połówkach bułek, dodaj trochę marynowanej cebuli i młodej sałaty, a następnie połóż na wszystkim drugą połówkę. Podawaj od razu.