Cannelés
- Całkowity czas 9 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 8 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
50 cl Pełne mleko
2 goździk Laski wanilii
50 g Masło
110 g Jajka
40 g Żółtka jajek
250 g Cukier puder
100 g Mąka
5 cl Ciemny rum
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Uwaga: mieszanka musi być przechowywana w lodówce przez 8 godzin.
Etap 2 /11
W rondelku zagotuj mleko, ziarenka wanilii i pokrojone w kostkę masło.
50cl Pełne mleko 2goździk Laski wanilii 50g Masło
Etap 3 /11
W misie robota umieść jajka, żółtka, cukier puder i przesianą mąkę. Naciśnij "Start".
110g Jajka 40g Żółtka jajek 250g Cukier puder 100g Mąka
Trzepaczka flex
Etap 4 /11
W osobnej misce odważ rum.
5cl Ciemny rum
Etap 5 /11
Naciśnij "Start" i stopniowo wlewaj mieszankę gorącego mleka, a następnie rum do misy robota, nie przerywając jego pracy.
Trzepaczka flex
Etap 6 /11
Mieszankę wstaw do lodówki na 8 godzin.
Etap 7 /11
Po wyjęciu wymieszaj ciasto, aby było gładkie. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Etap 8 /11
Foremki do cannelés posmaruj masłem za pomocą pędzelka i wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie w trzech czwartych napełnij je ciastem.
Etap 9 /11
Cannelés piecz przez 15 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
Etap 10 /11
Wyjmij cannelés, gdy są jeszcze ciepłe, energicznie uderzając foremkami o blat.
Etap 11 /11
Ciastka pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.