Cannelés - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Cannelés

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 9 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    8 godz.

Składniki

8 osób

  • 50 cl Pełne mleko

  • 2 goździk Laski wanilii

  • 50 g Masło

  • 110 g Jajka

  • 40 g Żółtka jajek

  • 250 g Cukier puder

  • 100 g Mąka

  • 5 cl Ciemny rum

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Uwaga: mieszanka musi być przechowywana w lodówce przez 8 godzin.

Etap 2 /11

W rondelku zagotuj mleko, ziarenka wanilii i pokrojone w kostkę masło.

  • 50cl Pełne mleko
  • 2goździk Laski wanilii
  • 50g Masło

Etap 3 /11

W misie robota umieść jajka, żółtka, cukier puder i przesianą mąkę. Naciśnij "Start".

  • 110g Jajka
  • 40g Żółtka jajek
  • 250g Cukier puder
  • 100g Mąka
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /11

W osobnej misce odważ rum.

  • 5cl Ciemny rum

Etap 5 /11

Naciśnij "Start" i stopniowo wlewaj mieszankę gorącego mleka, a następnie rum do misy robota, nie przerywając jego pracy.

  • Trzepaczka flex

Etap 6 /11

Mieszankę wstaw do lodówki na 8 godzin.

Etap 7 /11

Po wyjęciu wymieszaj ciasto, aby było gładkie. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.

Etap 8 /11

Foremki do cannelés posmaruj masłem za pomocą pędzelka i wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie w trzech czwartych napełnij je ciastem.

Etap 9 /11

Cannelés piecz przez 15 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.

Etap 10 /11

Wyjmij cannelés, gdy są jeszcze ciepłe, energicznie uderzając foremkami o blat.

Etap 11 /11

Ciastka pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.