Cantuccini
- Całkowity czas 13 godz. 55 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 12 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
80 unit
225 g Blanszowane migdały
325 g Mąka
240 g Cukier
8 g Proszek do pieczenia
20 g Cukier waniliowy
1 cl Aromat z gorzkich migdałów
1 szczypta Sól
30 g Ciepłe masło
3 Jajka
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umieść w misie robota mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, aromat z gorzkich migdałów, sól, masło i jajka. Naciśnij "Start".
325g Mąka 240g Cukier 8g Proszek do pieczenia 20g Cukier waniliowy 1cl Aromat z gorzkich migdałów 1szczypta Sól 30g Ciepłe masło 3 Jajka
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 2 /8
Następnie dodaj do mieszanki migdały. Naciśnij "Start".
225g Blanszowane migdały
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 3 /8
Uformuj z ciasta kulę, używając odrobiny mąki i chłódź ją przez 30 minut.
Etap 4 /8
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
Etap 5 /8
Podziel ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj wałek o długości 25 cm.
Etap 6 /8
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i umieść na niej wałki z ciasta, w odległości 8 cm od siebie.
Etap 7 /8
Podpiecz przez 15 minut, pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój wałki w ukośne plastry o grubości 1 cm.
Etap 8 /8
Ciasteczka ułóż na płasko na blasze do pieczenia i ponownie podpiekaj w piekarniku w tej samej temperaturze przez 10 minut. Gotowe cantuccini powinny być złocistobrązowe.