Cebula pakoda
- Całkowity czas 20 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Duże cebule
50 g Mąka z ciecierzycy
50 g Mąka ryżowa
1 szczypta Sól
3 szczypta Kurkuma
1 szczypta Pieprz cayenne
8 cl Woda
2 łyżka Posiekana kolendra
1 filet Olej
Akcesoria
Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i pokrój cebule na pół. Następnie pokrój je na paski o szerokości 0,5–1 cm.
Etap 2 /5
W misce wymieszaj mąki, sól, kurkumę i pieprz cayenne. Powoli dodawaj wodę, kontrolując ilość w taki sposób, aby uzyskać ciasto gęstsze niż zwykle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i kleista, dodaj trochę więcej wody. Jeśli jest zbyt płynna, dodaj trochę więcej mąki (ilość może się lekko różnić w zależności od używanej marki).
Etap 3 /5
Dodaj posiekaną kolendrę i dobrze wymieszaj.
Etap 4 /5
Zanurz cebulowe paski w cieście, zamieszaj, uformuj małe placuszki i włóż do koszyka urządzenia Easy Fry & Grill. Najlepiej piec je w 3 lub 4 porcjach. Spryskaj olejem.
Etap 5 /5
Wybierz tryb PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz placuszki przez 13 minut w temperaturze 190°C. Obróć je w połowie pieczenia. Przed podaniem połóż placuszki na drucianym ruszcie. Podawaj z sosem jogurtowym lub chutney.