Cebula pakoda - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Cebula pakoda

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Duże cebule

  • 50 g Mąka z ciecierzycy

  • 50 g Mąka ryżowa

  • 1 szczypta Sól

  • 3 szczypta Kurkuma

  • 1 szczypta Pieprz cayenne

  • 8 cl Woda

  • 2 łyżka Posiekana kolendra

  • 1 filet Olej

Akcesoria

  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz i pokrój cebule na pół. Następnie pokrój je na paski o szerokości 0,5–1 cm.

Etap 2 /5

W misce wymieszaj mąki, sól, kurkumę i pieprz cayenne. Powoli dodawaj wodę, kontrolując ilość w taki sposób, aby uzyskać ciasto gęstsze niż zwykle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i kleista, dodaj trochę więcej wody. Jeśli jest zbyt płynna, dodaj trochę więcej mąki (ilość może się lekko różnić w zależności od używanej marki).

Etap 3 /5

Dodaj posiekaną kolendrę i dobrze wymieszaj.

Etap 4 /5

Zanurz cebulowe paski w cieście, zamieszaj, uformuj małe placuszki i włóż do koszyka urządzenia Easy Fry & Grill. Najlepiej piec je w 3 lub 4 porcjach. Spryskaj olejem.

  • Koszyk do smażenia

Etap 5 /5

Wybierz tryb PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz placuszki przez 13 minut w temperaturze 190°C. Obróć je w połowie pieczenia. Przed podaniem połóż placuszki na drucianym ruszcie. Podawaj z sosem jogurtowym lub chutney.

  • Koszyk do smażenia