Chłodnik z groszkiem i miętą
- Całkowity czas 1 godz. 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 1 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 łyżka masło lub margaryna
50 g cebulki dymki pocięte w plasterki
200 g mrożony groszek
200 ml Bulion warzywny
150 ml maślanka
30 g posiekane świeże liście mięty
1 szczypta sól
świeża mięta do ozdoby
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Smaż szalotki na maśle, aż zmiękną, często mieszając.
Etap 2 /7
Dodaj groszek i bulion. Gotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 3 /7
Zdejmij z ognia. Odstaw do schłodzenia na 20 minut.
Etap 4 /7
Do blendera włóż groszek wymieszany z maślanką, posiekaną miętą i solą.
Etap 5 /7
Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.
Etap 6 /7
Wlej do dużej miski i przykryj.
Etap 7 /7
Wstaw chłodnik do lodówki na 1 godzinę lub do chwili, aż będzie dobrze schłodzony. Ozdób każdą porcję listkami mięty i papryką.