Chłodnik z groszkiem i miętą
Tefal
Przepis według Tefal

Chłodnik z groszkiem i miętą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    1 godz. 20 min.

Składniki

2 osób

  • 1 łyżka masło lub margaryna

  • 50 g cebulki dymki pocięte w plasterki

  • 200 g mrożony groszek

  • 200 ml Bulion warzywny

  • 150 ml maślanka

  • 30 g posiekane świeże liście mięty

  • 1 szczypta sól

  • świeża mięta do ozdoby

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Smaż szalotki na maśle, aż zmiękną, często mieszając.

  • 1łyżka masło lub margaryna
  • 50g cebulki dymki pocięte w plasterki

Etap 2 /7

Dodaj groszek i bulion. Gotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • 200g mrożony groszek
  • 200ml Bulion warzywny

Etap 3 /7

Zdejmij z ognia. Odstaw do schłodzenia na 20 minut.

Etap 4 /7

Do blendera włóż groszek wymieszany z maślanką, posiekaną miętą i solą.

  • 150ml maślanka
  • 30g posiekane świeże liście mięty
  • 1szczypta sól

Etap 5 /7

Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.

Etap 6 /7

Wlej do dużej miski i przykryj.

Etap 7 /7

Wstaw chłodnik do lodówki na 1 godzinę lub do chwili, aż będzie dobrze schłodzony. Ozdób każdą porcję listkami mięty i papryką.

  • liść świeża mięta do ozdoby