Chleb na zakwasie
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb na zakwasie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

8 osób

  • 40 cl Woda

  • 25 g Świeże drożdże

  • 5 g Cukier

  • 525 g Mąka pszenna

  • 125 g Mąka żytnia

  • 75 g Zakwas

  • 2 łyżeczka Sól

  • 10 g Słód do pieczenia

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /10

W misie robota umieść wodę, cukier i drożdże. Naciśnij "Start".

  • 40cl Woda
  • 25g Świeże drożdże
  • 5g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 2 /10

Do misy robota dodaj mąkę, zakwas, sól i słód. Naciśnij "Start".

  • 525g Mąka pszenna
  • 125g Mąka żytnia
  • 75g Zakwas
  • 2łyżeczka Sól
  • 10g Słód do pieczenia
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 3 /10

Ciasto lub całą miskę przykryj od razu folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Etap 4 /10

Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Ręcznie wyrób w kwadratowy kształt. Złóż boki do środka i ponownie spłaszcz.

Etap 5 /10

Z ciasta uformuj okrągły bochenek końcówkami do dołu. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 6 /10

Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Etap 7 /10

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.

Etap 8 /10

Ciasto posyp mąką i za pomocą ostrego noża lub żyletki stwórz na wierzchu wzór.

Etap 9 /10

Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 240 stopni.

Etap 10 /10

Pozostaw do ostygnięcia.