Chleb z ziarnami - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb z ziarnami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 40 g Babka płesznik

  • 45 cl Woda

  • 100 g Pestki słonecznika

  • 62.5 g Płatki owsiane

  • 62.5 g Migdały

  • 62.5 g Pestki dyni

  • 150 g Pestki słonecznika

  • 62.5 g Płatki owsiane

  • 62.5 g Migdały

  • 62.5 g Pestki dyni

  • 125 g Mielone orzechy laskowe

  • 125 g Siemię lniane

  • 1.5 łyżeczka Sól

  • 6.5 cl Woda

  • 6.5 cl Ocet jabłkowy

  • 25 g Syrop klonowy

  • 6.5 cl Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Wymieszaj łyżką babkę płesznik z wodą w małej misce i pozostaw do namoczenia na 15 minut.

  • 40g Babka płesznik
  • 45cl Woda

Etap 2 /7

Pierwszą porcję słonecznika, płatków owsianych, migdałów i pestek dyni zmiel na mąkę za pomocą blendera lub rozdrabniacza.

  • 100g Pestki słonecznika
  • 62.5g Płatki owsiane
  • 62.5g Migdały
  • 62.5g Pestki dyni

Etap 3 /7

Umieść mąkę w misie robota i dodaj następujące składniki: ziarna słonecznika, orzechy laskowe, płatki owsiane, migdały, pestki dyni, siemię lniane i sól. Naciśnij "Start".

  • 150g Pestki słonecznika
  • 62.5g Płatki owsiane
  • 62.5g Migdały
  • 62.5g Pestki dyni
  • 125g Mielone orzechy laskowe
  • 125g Siemię lniane
  • 1.5łyżeczka Sól
  • Ubijaczka

Etap 4 /7

Do misy robota dodaj napęczniałą babkę płesznik, wodę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i oliwę z oliwek. Naciśnij "Start".

  • 6.5cl Woda
  • 6.5cl Ocet jabłkowy
  • 25g Syrop klonowy
  • 6.5cl Oliwa z oliwek
  • Ubijaczka

Etap 5 /7

Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i kilka razy lekko uderz nią o blat, żeby ciasto dobrze się rozłożyło.

Etap 6 /7

Formę wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra/dół.

Etap 7 /7

Chleb piecz przez około 60 minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy, usuń papier do pieczenia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.