Chlebek ziołowy
- Całkowity czas 2 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
Na chleb:
40 g Świeże drożdże
300 ml Woda
0.5 łyżeczka Cukier
600 g Mąka
40 g Olej
1.5 łyżeczka Sól
Na masło czosnkowo-ziołowe
100 g Masło
3 szt. Pęczek natki pietruszki
0.5 łyżeczka Sól
3 szt. Czosnek
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Do miseczki pokrusz drożdże, następnie wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić na około 15 minut.
40g Świeże drożdże 300ml Woda 0.5łyżeczka Cukier
Etap 2 /10
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.
40g Świeże drożdże 300ml Woda 0.5łyżeczka Cukier 600g Mąka 40g Olej 1.5łyżeczka Sól
Etap 3 /10
Następnie ciasto przykryte czystą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 4 /10
Kiedy ciasto wyrasta przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Posiekaj liście pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
3szt. Pęczek natki pietruszki 3szt. Czosnek
Etap 5 /10
Wymieszaj miękkie masło, liście pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
100g Masło 3szt. Pęczek natki pietruszki 0.5łyżeczka Sól 3szt. Czosnek
Etap 6 /10
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Etap 7 /10
Następnie posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokrój w pasy szerokości 5 cm.
Etap 8 /10
Misę Cook4me wyłóż papierem do pieczenia. Pasy ciasta składaj w „harmonijkę”, następnie układaj je w misie jeden obok drugiego, niezbyt ciasno bo ciasto jeszcze urośnie.
Etap 9 /10
Misę włóż do Cook4me i ustaw program: Utrzymywanie ciepła.
Etap 10 /10
Na urządzenie połóż pokrywkę Extra Crisp włącz program nr.5 - ustawienia ręczne, temp. 180 C, czas 30 min. / start
Extra Crisp