Chowder z kukurydzą wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chowder z kukurydzą wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 29 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    14 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 ml Bulion

  • 350 ml Mleko

  • 150 ml Śmietana 30%

  • 3 szt. Kolba kukurydzy

  • 160 g Cukinia

  • 70 g Cebula

  • 70 g Por

  • 80 g Marchew

  • 2 Seler naciowy

  • 400 g Ziemniak

  • 3 goździk Czosnek

  • 100 g Boczek

  • 3 łyżka Mąka pszenna

  • 1 liść Liść laurowy

  • 1 łyżka Tymianek

  • 1 łyżeczka Bazylia

  • 1 łyżeczka Papryka słodka mielona

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj składniki. Kukurydzę okrój z nasion. Każdą postaw pionowo i przeciągnij ostrym nożem od góry do dołu odkrawając poszczególne partie. Cukinię i ziemniaki pokrój w kostkę. Pora, cebulę i czosnek poszatkuj. Marchewkę, seler naciowy i boczek potnij w niewielką kostkę.

Etap 2 /4

Do Cook4me wrzuć boczek i podsmażaj 2 minuty. Następnie dodaj kukurydzę, cukinię, cebulę, pora, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażaj kolejne dwie minuty.

  • 3szt. Kolba kukurydzy
  • 160g Cukinia
  • 70g Cebula
  • 70g Por
  • 80g Marchew
  • 2 Seler naciowy
  • 3goździk Czosnek
  • 100g Boczek

Etap 3 /4

Teraz dorzuć ziemniaki i wlej bulion. Czas na przyprawy – dodaj liść laurowy, tymianek, bazylię i paprykę. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 800ml Bulion
  • 400g Ziemniak
  • 1liść Liść laurowy
  • 1łyżka Tymianek
  • 1łyżeczka Bazylia
  • 1łyżeczka Papryka słodka mielona

Etap 4 /4

Mąkę rozrób w kilku łyżkach zimnej wody (nie powinno być grudek). Wlej całą zawartość do zupy. Dodaj także mleko i śmietanę. Duś ok. 3 minuty mieszając co jakiś czas. Gotowe! Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Tryb: mocne duszenie – 3 minut

  • 350ml Mleko
  • 150ml Śmietana 30%
  • 3łyżka Mąka pszenna