Chowder z kukurydzą wg Kiszki
- Całkowity czas 29 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 ml Bulion
350 ml Mleko
150 ml Śmietana 30%
3 szt. Kolba kukurydzy
160 g Cukinia
70 g Cebula
70 g Por
80 g Marchew
2 Seler naciowy
400 g Ziemniak
3 goździk Czosnek
100 g Boczek
3 łyżka Mąka pszenna
1 liść Liść laurowy
1 łyżka Tymianek
1 łyżeczka Bazylia
1 łyżeczka Papryka słodka mielona
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Kukurydzę okrój z nasion. Każdą postaw pionowo i przeciągnij ostrym nożem od góry do dołu odkrawając poszczególne partie. Cukinię i ziemniaki pokrój w kostkę. Pora, cebulę i czosnek poszatkuj. Marchewkę, seler naciowy i boczek potnij w niewielką kostkę.
Etap 2 /4
Do Cook4me wrzuć boczek i podsmażaj 2 minuty. Następnie dodaj kukurydzę, cukinię, cebulę, pora, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażaj kolejne dwie minuty.
Etap 3 /4
Teraz dorzuć ziemniaki i wlej bulion. Czas na przyprawy – dodaj liść laurowy, tymianek, bazylię i paprykę. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Mąkę rozrób w kilku łyżkach zimnej wody (nie powinno być grudek). Wlej całą zawartość do zupy. Dodaj także mleko i śmietanę. Duś ok. 3 minuty mieszając co jakiś czas. Gotowe! Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Tryb: mocne duszenie – 3 minut