Chrupiące skrzydełka z kurczaka
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
18 sztuki
1 kg Skrzydełek (9 sztuk)
4 łyżka Mąki pszennej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Słodkiej papryki
0.5 łyżeczka Kurkumy
0.75 łyżeczka Soli
Pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /4
Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie podziel je na 3 części na przegubach. Jeśli nie masz wprawy, możesz delikatnie wykręcać kości, a następnie przecinać w tych pęknięciach. Końcówki – tzw. lotki nie będą nam potrzebne. Możesz je zamrozić i wykorzystać np. do wywaru. Są za cienkie i zawierają zbyt mało mięsa. Mogą się przypalić i nie będą smaczne. Z każdego skrzydełka uzyskasz więc dwie części.
Etap 3 /4
W miseczce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (czosnek, paprykę, kurkumę, sól i odrobinę pieprzu). Każdy kawałek obtaczaj w tej mieszance i delikatnie otrzepuj z nadmiaru mąki. Silikonowym pędzelkiem posmaruj każdy kawałek z obu stron oliwą z oliwek i jeszcze delikatnie oprósz solą z jednej strony. Możesz także użyć oliwy w sprayu.
Etap 4 /4
Mięso poukładaj na kratce swojego urządzenia. Ja wykorzystałam sprzęt dwukomorowy, więc wszystkie skrzydełka upiekłam w tym samym czasie. Musisz jednak pamiętać, że taka frytkownica potrzebuje odrobinę więcej czasu na przygotowanie niż jednokomorowa. Jeśli dysponujesz tą drugą – możesz skrócić czas pieczenia. Zaglądaj do środka w trakcie przygotowywania aby wyjąc mięso w odpowiednim momencie. Piecz do 25 minut obracając 2, 3 razy kawałeczki, aby były idealnie chrupiące i złociste. Tryb: kurczak (200°C), czas 25 minut