Ciasteczka z czekoladą i pastą sezamową
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasteczka z czekoladą i pastą sezamową

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 27 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 80 g Pasta sezamowa

  • 80 g Syrop klonowy

  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy

  • 1 łyżeczka Cynamon (opcjonalnie)

  • 1 szczypta Sól

  • 80 g Płatki owsiane

  • 34 g Mielone migdały

  • 40 g Czekolada

  • 40 g Grubo posiekane orzechy włoskie

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pokrój każdą kostkęczekolady na 4 kawałki. W dużej misce wymieszaj pastę sezamową, syrop klonowy, wanilię, cynamon i sól. Dodaj owies, sproszkowane migdały, kawałki czekolady i orzechy włoskie.

  • 80g Pasta sezamowa
  • 80g Syrop klonowy
  • 1łyżka Ekstrakt waniliowy
  • 1łyżeczka Cynamon (opcjonalnie)
  • 1szczypta Sól
  • 80g Płatki owsiane
  • 34g Mielone migdały
  • 40g Czekolada
  • 40g Grubo posiekane orzechy włoskie

Etap 2 /6

Wytnij arkusz papieru do pieczenia pasujący do patelni urządzenia Easy Fry i wyłóż spód.

Etap 3 /6

Weź łyżkę i nabieraj gałki ciasta (około 40 gramów każda).

Etap 4 /6

Rozwałkuj ciasto mokrymi rękami i rozpłaszcz je, aby uformować dyski o grubości ok. 1,5 cm. Połóż dyski na papierze do pieczenia.

Etap 5 /6

Włącz program CIASTA i piecz przez 7 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasteczka będą miękkie – pozostaw je na papierze, a będą twardnieć w miarę stygnięcia.

Etap 6 /6

Jeśli chcesz, aby były bardziej chrupkie, piecz je jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.