Ciastka z czekolady i orzechów laskowych - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciastka z czekolady i orzechów laskowych

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 2 Jajka

  • 100 g Mąka

  • 100 g Zmiękczone lekko solone masło

  • 100 g Cukier

  • 1 Proszek do pieczenia

  • 50 g Mielone orzechy Laskowe

  • 3 łyżka Czekoladowe posypki

  • 90 g Mleczna czekolada

  • 60 ml Śmietana kremówka 30%

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misce ucieraj łopatką masło z cukrem aż do uzyskania konsystencji kremu. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj drewnianą łyżką. Potem dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy laskowe.

  • 2 Jajka
  • 100g Mąka
  • 100g Zmiękczone lekko solone masło
  • 100g Cukier
  • 1 Proszek do pieczenia
  • 50g Mielone orzechy Laskowe

Etap 2 /6

Za pomocą miksera elektrycznego ubij białka i delikatnie przełóż je do ciasta.

  • 2 Jajka

Etap 3 /6

Dodaj posypkę czekoladową.

  • 3łyżka Czekoladowe posypki

Etap 4 /6

Rozdziel do wgłębień. Uruchom program na podany czas.

Etap 5 /6

Roztop czekoladę w nieprzywierającym naczyniu w Cake Factory. Uruchom program na podany czas. Dodaj krem i dokładnie wymieszaj.

  • 90g Mleczna czekolada
  • 60ml Śmietana kremówka 30%
  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /6

Za pomocą łyżki wykonaj delikatnie małe dziurki na wierzchu ciasta i polej na wierzch łyżkę sosu czekoladowego.