Ciasto Black Forest
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto Black Forest

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    1 godz. 10 min.

Składniki

3 porcje

  • Biszkopt Genoise:

  • 18 Jajko

  • 225 g Mąka

  • 225 g Mąka kukurydziana

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 450 g Cukier

  • 105 g Kakao

  • 90 ml Mleko

  • 30 ml Sok z cytryny

  • 3 szczypta Sól

  • Sos czekoladowy:

  • 300 g Czekolada

  • 300 ml Śmietana kremówka 30%

  • 60 g Solone masło

  • 540 g Wiśnie:

  • Chantilly:

  • 600 ml Śmietana kremówka 30%

  • 600 g Mascarpone

  • 150 g Cukier puder

  • Syrop do namaczania:

  • 600 ml Woda

  • 405 g Cukier

  • 210 ml Kirsch

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek.

  • 18 Jajko

Etap 2 /11

W misie zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mleko i sok z cytryny.

  • 18 Jajko
  • 450g Cukier
  • 90ml Mleko

Etap 3 /11

W drugiej misce miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz pierwszą masę z 1/3 białek, następnie pomieszaj z przesianą mąką, mąką kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia.

  • 225g Mąka
  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 105g Kakao
  • 3szczypta Sól

Etap 4 /11

Delikatnie dodaj na 2 raty resztę ubitych białek za pomocą łopatki, która dobrze zbierze ciasto.

Etap 5 /11

Włóż ciasto do posmarowanej masłem formy i wstaw do Cake Factory. Uruchom program na określony czas. Wyjmij biszkopt z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.

  • 60g Solone masło
  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /11

W tym samym czasie ubij razem śmietanę, ser mascarpone i cukier puder, aby zrobić krem Chantilly. Przechowuj w lodówce.

  • 300ml Śmietana kremówka 30%
  • 600g Mascarpone
  • 150g Cukier puder

Etap 7 /11

Po całkowitym schłodzeniu biszkoptu, weź ostry nóż do chleba i pokrój go wzdłuż na 3 blaty.

Etap 8 /11

W garnku składniki syropu doprowadź do wrzenia. Wymieszaj.

  • 600ml Woda
  • 405g Cukier
  • 210ml Kirsch

Etap 9 /11

Na talerzu połóż blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly. Rozłóż kilka wiśni. Połóż na wierzchu kolejny blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly i dodaj kilka wiśni. W ten sam sposób postępuj z ostatnim blatem biszkoptu.

  • 540g Wiśnie:

Etap 10 /11

Wsyp kawałki czekolady do miski. Doprowadź śmietanę do wrzenia i wlej do niej czekoladę. Dodaj masło. Odstaw na minutę. Ubij zwarty sos. Odstaw do schłodzenia na 10 minut.

  • 300g Czekolada
  • 60g Solone masło

Etap 11 /11

Polej tort sosem czekoladowym. Przechowuj w lodówce aż do momentu degustacji.