Ciasto Black Forest
- Całkowity czas 2 godz. 25 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 1 godz. 10 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
Biszkopt Genoise:
18 Jajko
225 g Mąka
225 g Mąka kukurydziana
3 łyżeczka Proszek do pieczenia
450 g Cukier
105 g Kakao
90 ml Mleko
30 ml Sok z cytryny
3 szczypta Sól
Sos czekoladowy:
300 g Czekolada
300 ml Śmietana kremówka 30%
60 g Solone masło
540 g Wiśnie:
Chantilly:
600 ml Śmietana kremówka 30%
600 g Mascarpone
150 g Cukier puder
Syrop do namaczania:
600 ml Woda
405 g Cukier
210 ml Kirsch
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek.
Etap 2 /11
W misie zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mleko i sok z cytryny.
Etap 3 /11
W drugiej misce miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz pierwszą masę z 1/3 białek, następnie pomieszaj z przesianą mąką, mąką kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia.
Etap 4 /11
Delikatnie dodaj na 2 raty resztę ubitych białek za pomocą łopatki, która dobrze zbierze ciasto.
Etap 5 /11
Włóż ciasto do posmarowanej masłem formy i wstaw do Cake Factory. Uruchom program na określony czas. Wyjmij biszkopt z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.
Etap 6 /11
W tym samym czasie ubij razem śmietanę, ser mascarpone i cukier puder, aby zrobić krem Chantilly. Przechowuj w lodówce.
Etap 7 /11
Po całkowitym schłodzeniu biszkoptu, weź ostry nóż do chleba i pokrój go wzdłuż na 3 blaty.
Etap 8 /11
W garnku składniki syropu doprowadź do wrzenia. Wymieszaj.
Etap 9 /11
Na talerzu połóż blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly. Rozłóż kilka wiśni. Połóż na wierzchu kolejny blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly i dodaj kilka wiśni. W ten sam sposób postępuj z ostatnim blatem biszkoptu.
Etap 10 /11
Wsyp kawałki czekolady do miski. Doprowadź śmietanę do wrzenia i wlej do niej czekoladę. Dodaj masło. Odstaw na minutę. Ubij zwarty sos. Odstaw do schłodzenia na 10 minut.
Etap 11 /11
Polej tort sosem czekoladowym. Przechowuj w lodówce aż do momentu degustacji.