Ciasto Black Forest
- Całkowity czas 2 godz. 25 min.
- 45 min.Czas przygotowania 
- 30 min.Gotowanie 
- 1 godz. 10 min.Studzenie 
Składniki
3 porcje
- Biszkopt Genoise: 
- 18 Jajko 
- 225 g Mąka 
- 225 g Mąka kukurydziana 
- 3 łyżeczka Proszek do pieczenia 
- 450 g Cukier 
- 105 g Kakao 
- 90 ml Mleko 
- 30 ml Sok z cytryny 
- 3 szczypta Sól 
- Sos czekoladowy: 
- 300 g Czekolada 
- 300 ml Śmietana kremówka 30% 
- 60 g Solone masło 
- 540 g Wiśnie: 
- Chantilly: 
- 600 ml Śmietana kremówka 30% 
- 600 g Mascarpone 
- 150 g Cukier puder 
- Syrop do namaczania: 
- 600 ml Woda 
- 405 g Cukier 
- 210 ml Kirsch 
Akcesoria
- Nieprzywierająca forma 
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek.
Etap 2 /11
W misie zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mleko i sok z cytryny.
Etap 3 /11
W drugiej misce miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz pierwszą masę z 1/3 białek, następnie pomieszaj z przesianą mąką, mąką kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia.
Etap 4 /11
Delikatnie dodaj na 2 raty resztę ubitych białek za pomocą łopatki, która dobrze zbierze ciasto.
Etap 5 /11
Włóż ciasto do posmarowanej masłem formy i wstaw do Cake Factory. Uruchom program na określony czas. Wyjmij biszkopt z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.
Etap 6 /11
W tym samym czasie ubij razem śmietanę, ser mascarpone i cukier puder, aby zrobić krem Chantilly. Przechowuj w lodówce.
Etap 7 /11
Po całkowitym schłodzeniu biszkoptu, weź ostry nóż do chleba i pokrój go wzdłuż na 3 blaty.
Etap 8 /11
W garnku składniki syropu doprowadź do wrzenia. Wymieszaj.
Etap 9 /11
Na talerzu połóż blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly. Rozłóż kilka wiśni. Połóż na wierzchu kolejny blat biszkoptu. Nasącz go 1/3 syropu. Rozprowadź krem Chantilly i dodaj kilka wiśni. W ten sam sposób postępuj z ostatnim blatem biszkoptu.
Etap 10 /11
Wsyp kawałki czekolady do miski. Doprowadź śmietanę do wrzenia i wlej do niej czekoladę. Dodaj masło. Odstaw na minutę. Ubij zwarty sos. Odstaw do schłodzenia na 10 minut.
Etap 11 /11
Polej tort sosem czekoladowym. Przechowuj w lodówce aż do momentu degustacji.

