Ciasto Red Velvet
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Ciasto biszkoptowe
10 g Gorzkie kakao w proszku
4 łyżka Czerwony barwnik spożywczy
5 g Soda oczyszczona
1 cl Ocet jabłkowy
250 g Biały jogurt
Bita śmietana lub serek śmietankowy
1 łyżeczka Mąka
10 g Masło
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto biszkoptowe. Znajdziesz go w kroku 3. Możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu.
Etap 2 /11
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 3 /11
Postępuj zgodnie ze wskazówkami z podstawowego przepisu na ciasto biszkoptowe.
Etap 4 /11
Do ciasta w misie robota dodaj przesiane kakao i czerwony barwnik spożywczy. Naciśnij "Start".
Etap 5 /11
W osobnej misce rozpuść sodę oczyszczoną w occie.
Etap 6 /11
W osobnej misce odważ jogurt.
Etap 7 /11
Naciśnij "Start" i dodawaj naprzemiennie jogurt i sodę z octem do mieszanki w misie w trakcie pracy robota.
Etap 8 /11
Nasmaruj masłem i posyp mąką formę do ciasta i umieść w niej mieszankę.
Etap 9 /11
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Etap 10 /11
Sprawdź stopień upieczenia ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki.
Etap 11 /11
Ciasto podawaj z bitą śmietaną lub serkiem śmietankowy, które będą kontrastować z czerwonym kolorem.