Ciasto Red Velvet - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto Red Velvet

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 Ciasto biszkoptowe

  • 10 g Gorzkie kakao w proszku

  • 4 łyżka Czerwony barwnik spożywczy

  • 5 g Soda oczyszczona

  • 1 cl Ocet jabłkowy

  • 250 g Biały jogurt

  • Bita śmietana lub serek śmietankowy

  • 1 łyżeczka Mąka

  • 10 g Masło

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto biszkoptowe. Znajdziesz go w kroku 3. Możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu.

  • 1 Ciasto biszkoptowe

Etap 2 /11

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 3 /11

Postępuj zgodnie ze wskazówkami z podstawowego przepisu na ciasto biszkoptowe.

  • 1 Ciasto biszkoptowe

Etap 4 /11

Do ciasta w misie robota dodaj przesiane kakao i czerwony barwnik spożywczy. Naciśnij "Start".

  • 10g Gorzkie kakao w proszku
  • 4łyżka Czerwony barwnik spożywczy
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /11

W osobnej misce rozpuść sodę oczyszczoną w occie.

  • 5g Soda oczyszczona
  • 1cl Ocet jabłkowy

Etap 6 /11

W osobnej misce odważ jogurt.

  • 250g Biały jogurt

Etap 7 /11

Naciśnij "Start" i dodawaj naprzemiennie jogurt i sodę z octem do mieszanki w misie w trakcie pracy robota.

  • Trzepaczka flex

Etap 8 /11

Nasmaruj masłem i posyp mąką formę do ciasta i umieść w niej mieszankę.

  • 1łyżeczka Mąka
  • 10g Masło

Etap 9 /11

Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Etap 10 /11

Sprawdź stopień upieczenia ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki.

Etap 11 /11

Ciasto podawaj z bitą śmietaną lub serkiem śmietankowy, które będą kontrastować z czerwonym kolorem.

  • Bita śmietana lub serek śmietankowy