Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

8 osób

  • 2 Ciasto francuskie

  • 200 g Pieczarki

  • 40 g Szalotki

  • 2 cl Oliwa z oliwek

  • 4 g Sól

  • 160 g Twaróg

  • 200 g Szpinak

  • 400 g Filety z łososia

  • 1 Jajko

  • 1 cl Mleko

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania dwóch składników: arkusze ciasta francuskiego. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a czas odpoczynku w lodówce to 3 godziny

  • 2 Ciasto francuskie

Etap 2 /11

Cienko rozwałkuj dwa arkusze ciasta francuskiego, formując kształt prostokąta o grubości od 3 do 4 mm. Schłódź ciasto.

  • 2 Ciasto francuskie

Etap 3 /11

Odetnij ziemiste części nóżek. Umyj pieczarki i osusz, a następnie drobno pokrój. Obierz i posiekaj szalotki.

  • 200g Pieczarki
  • 40g Szalotki

Etap 4 /11

Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż ze szczyptą soli grzyby i szalotki. Trzymaj na ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż odparuje woda. Dodaj serek. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 40g Szalotki
  • 2cl Oliwa z oliwek
  • 4g Sól
  • 160g Twaróg

Etap 5 /11

Dobrze umyty i osuszony szpinak podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dopraw. Odcedź szpinak i pozostaw do ostygnięcia.

  • 2cl Oliwa z oliwek
  • 200g Szpinak

Etap 6 /11

Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty. Powinny być one dwa razy dłuższe od kawałków łososia.

  • 2 Ciasto francuskie
  • 400g Filety z łososia

Etap 7 /11

Ułóż kawałki ciasta w kształt prostokąta (pionowo). Rozłóż pieczarki z szalotkami na spodzie prostokątów, pozostawiając margines około 1–2 cm.

Etap 8 /11

Umieść na prostokątach liście szpinaku, a na nich łososia. Zawiń prostokąty. Zlep brzegi ciasta. Pozostaw na 30 minut w lodówce.

  • 400g Filety z łososia

Etap 9 /11

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Etap 10 /11

Posmaruj ciasto masą jajeczno-mleczną, natnij z wierzchu i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 200 stopni.

  • 1 Jajko
  • 1cl Mleko

Etap 11 /11

Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.