Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Ciasto francuskie
200 g Pieczarki
40 g Szalotki
2 cl Oliwa z oliwek
4 g Sól
160 g Twaróg
200 g Szpinak
400 g Filety z łososia
1 Jajko
1 cl Mleko
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania dwóch składników: arkusze ciasta francuskiego. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a czas odpoczynku w lodówce to 3 godziny
Etap 2 /11
Cienko rozwałkuj dwa arkusze ciasta francuskiego, formując kształt prostokąta o grubości od 3 do 4 mm. Schłódź ciasto.
Etap 3 /11
Odetnij ziemiste części nóżek. Umyj pieczarki i osusz, a następnie drobno pokrój. Obierz i posiekaj szalotki.
Etap 4 /11
Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż ze szczyptą soli grzyby i szalotki. Trzymaj na ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż odparuje woda. Dodaj serek. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /11
Dobrze umyty i osuszony szpinak podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dopraw. Odcedź szpinak i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 6 /11
Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty. Powinny być one dwa razy dłuższe od kawałków łososia.
Etap 7 /11
Ułóż kawałki ciasta w kształt prostokąta (pionowo). Rozłóż pieczarki z szalotkami na spodzie prostokątów, pozostawiając margines około 1–2 cm.
Etap 8 /11
Umieść na prostokątach liście szpinaku, a na nich łososia. Zawiń prostokąty. Zlep brzegi ciasta. Pozostaw na 30 minut w lodówce.
Etap 9 /11
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Etap 10 /11
Posmaruj ciasto masą jajeczno-mleczną, natnij z wierzchu i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 200 stopni.
Etap 11 /11
Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.