Ciasto gruszkowe z kremem fraginpane - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto gruszkowe z kremem fraginpane

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

2 porcje

  • 4 Duże gruszki

  • Ciasto:

  • 4 Jajka

  • 200 g Cukier

  • 100 g Mąka

  • 200 g Mąka

  • 2 łyżka Proszek do pieczenia (20 g)

  • 200 g Margaryna

  • 2 Jogurt naturalny

  • Frangipane:

  • 2 Jajka

  • 100 g Cukier

  • 100 g Margaryna

  • 140 g Mąka z migdałów

  • 2 szczypta Sól

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W tym samym czasie ubij białka i cukier z 2 szczyptami soli. Dodaj margarynę, jogurt i mąkę, a następnie ubijaj do momentu wymieszania margaryny z masą.

  • 4 Jajka
  • 200g Cukier
  • 100g Mąka
  • 200g Margaryna
  • 2 Jogurt naturalny
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /5

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj jeszcze przez kilka sekund Wlej do natłuszczonej formy. Przechowuj w lodówce.

  • 200g Mąka
  • 2łyżka Proszek do pieczenia (20 g)
  • Nieprzywierająca forma

Etap 3 /5

Przygotuj frangipani: użyj ponownie trzepaczki do ubicia cukru i jajek. Dodaj margarynę oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładki krem. Rozłóż delikatnie na pierwszej warstwie ciasta.

  • 2 Jajka
  • 100g Cukier
  • 100g Margaryna
  • 140g Mąka z migdałów

Etap 4 /5

Obierz gruszki i pokrój je w paski (o grubości od 3 do 5 mm). Włóż paski gruszek do ciasta. Włóż formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

  • 4 Duże gruszki
  • Nieprzywierająca forma

Etap 5 /5

Pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut, wyjmij ciasto z formy i podawaj kiedy jest jeszcze ciepłe.