Ciasto kruche
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto kruche

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

8 osób

  • 100 g Masło półsłone

  • 200 g Mąka

  • 1 unit Żółtko jajka

  • 4 cl Woda

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Wyjmij masło z lodówki na 1 godzinę przed zrobieniem ciasta i pokrój je w kostkę lub włóż do mikrofalówki na 5–10 sekund, aby lekko zmiękło (ale nie roztopiło się).

  • 100g Masło półsłone

Etap 2 /4

Umieść masło i mąkę w misie urządzenia. Naciśnij "Start".

  • 100g Masło półsłone
  • 200g Mąka
  • Ubijaczka

Etap 3 /4

Dodaj żółtka i wodę. Naciśnij "Start".

  • 1unit Żółtko jajka
  • 4cl Woda
  • Ubijaczka

Etap 4 /4

Z ciasta uformować bochenek i zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną. Przed rozwałkowaniem odstawić na 30 minut do lodówki.