Ciasto marmurkowe
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto marmurkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 6 Białka jajek

  • 6 Żółtka

  • 1 szczypta Sól

  • 120 g Cukier

  • 200 g Masło

  • 160 g Cukier

  • 6 g Cukier waniliowy

  • 1 szczypta Skórka z cytryny

  • 3 cl Rum

  • 280 g Mąka

  • 8 g Proszek do pieczenia

  • 10 cl Mleko

  • 20 g Kakao w proszku

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /14

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Etap 2 /14

Oddziel białka od żółtek. Zachowaj żółtka w osobnej misce i umieść białka z solą w misie urządzenia. Naciśnij "Start".

  • 6 Białka jajek
  • 6 Żółtka
  • 1szczypta Sól
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /14

W osobnej misce odważ cukier.

  • 120g Cukier

Etap 4 /14

Następnie naciśnij "Start" i po 30 sekundach dodaj cukier do misy urządzenia.

  • Trzepaczka flex

Etap 5 /14

Twoje białka są gotowe. Odstaw je na bok w osobnej misce.

  • 6 Białka jajek
  • 1szczypta Sól
  • 120g Cukier

Etap 6 /14

Umieść miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rum w misie urządzenia. Naciśnij "Start".

  • 200g Masło
  • 160g Cukier
  • 6g Cukier waniliowy
  • 1szczypta Skórka z cytryny
  • 3cl Rum
  • Trzepaczka flex

Etap 7 /14

Naciśnij przycisk "Start" i dodaj kolejno żółtka do misy urządzenia.

  • 6 Żółtka
  • Trzepaczka flex

Etap 8 /14

W osobnej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj go do mieszanki w misie urządzenia, za pomocą szpatułki.

  • 280g Mąka
  • 8g Proszek do pieczenia

Etap 9 /14

Dodaj mleko i białka jajek do mieszanki w misie urządzenia, nadal używając szpatułki.

  • 10cl Mleko

Etap 10 /14

Posmaruj masłem i wyłóż formę do ciasta. Wlej do niego połowę ciasta.

Etap 11 /14

Dodaj kakao w proszku do pozostałej mieszanki w misie urządzenia i naciśnij "Start".

  • 20g Kakao w proszku
  • Ubijaczka

Etap 12 /14

Masę czekoladową wlej do formy. Za pomocą widelca narysuj spirale w cieście.

Etap 13 /14

Ciasto piecz przez 1 godzinę w 160 stopniach.

Etap 14 /14

Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed wyjęciem go z formy.