Ciasto migdałowo-gruszkowe
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Słodkie kruche ciasto
1 Krem migdałowy
5 Połówki gruszek w syropie, odsączone
20 g Płatki migdałowe
20 g Jasna glazura
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: słodkie ciasto kruche. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 15 minut.
Etap 2 /9
Formę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij palcami ciasto, aby stykało się z krawędziami formy, nadmiar ciasta może wystawać poza formę. Umieść formę w lodówce na co najmniej 30 minut.
Etap 3 /9
Przygotuj przepis na krem migdałowy.
Etap 4 /9
Zdejmij spód ciasta i odetnij nadmiar ciasta nożem.
Etap 5 /9
Spód tarty posmaruj kremem migdałowym i odstaw do lodówki.
Etap 6 /9
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 7 /9
Połóż połówki gruszek na desce do krojenia wypukłą stroną do góry i pokrój je cienko w poprzek deski. Lekko przechyl plastry, tak aby szersza strona gruszki była skierowana na zewnątrz.
Etap 8 /9
Wyjmij spód tarty i starannie ułóż gruszki. Całość posyp płatkami migdałów i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Etap 9 /9
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia przed wyjęciem z formy. Za pomocą pędzla nałóż ciepły lukier.