Ciasto migdałowo-gruszkowe
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto migdałowo-gruszkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 1 Słodkie kruche ciasto

  • 1 Krem migdałowy

  • 5 Połówki gruszek w syropie, odsączone

  • 20 g Płatki migdałowe

  • 20 g Jasna glazura

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: słodkie ciasto kruche. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Przygotowanie zajmuje 15 minut.

  • 1 Słodkie kruche ciasto

Etap 2 /9

Formę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij palcami ciasto, aby stykało się z krawędziami formy, nadmiar ciasta może wystawać poza formę. Umieść formę w lodówce na co najmniej 30 minut.

  • 1 Słodkie kruche ciasto

Etap 3 /9

Przygotuj przepis na krem migdałowy.

  • 1 Krem migdałowy

Etap 4 /9

Zdejmij spód ciasta i odetnij nadmiar ciasta nożem.

Etap 5 /9

Spód tarty posmaruj kremem migdałowym i odstaw do lodówki.

  • 1 Krem migdałowy

Etap 6 /9

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 7 /9

Połóż połówki gruszek na desce do krojenia wypukłą stroną do góry i pokrój je cienko w poprzek deski. Lekko przechyl plastry, tak aby szersza strona gruszki była skierowana na zewnątrz.

  • 5 Połówki gruszek w syropie, odsączone

Etap 8 /9

Wyjmij spód tarty i starannie ułóż gruszki. Całość posyp płatkami migdałów i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

  • 20g Płatki migdałowe

Etap 9 /9

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia przed wyjęciem z formy. Za pomocą pędzla nałóż ciepły lukier.

  • 20g Jasna glazura