Ciasto na chleb zbożowy
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
32 cl Woda
20 g Świeże drożdże piekarskie
500 g Mąka zbożowa
10 g Sól
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W osobnej misce umieść drożdże i wodę, pozostaw do rozpuszczenia przez 10 minut.
Etap 2 /8
Umieść mąkę i sól w misie urządzenia.
Etap 3 /8
Naciśnij przycisk "Start" i w trakcie trwania programu stopniowo dodawaj wodę i mieszaninę drożdży.
Etap 4 /8
Natychmiast przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.
Etap 5 /8
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Spłaszcz ręcznie na kwadratowy kształt. Złóż punkty w kierunku środka i ponownie spłaszcz. Powtórz operację po raz drugi. Uformuj długi bochenek i umieść go na blasze do pieczenia. Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce.
Etap 6 /8
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
Etap 7 /8
Ponownie zwilż powierzchnię chleba pędzlem z wodą. Wykonuj cięcia nożem. Piecz chleb przez 25 minut w 240 stopniach.
Etap 8 /8
Przed jedzeniem pozwól mu ostygnąć na grillu.