Ciasto na chleb zbożowy
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto na chleb zbożowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

6 osób

  • 34 cl Woda

  • 20 g Świeże drożdże piekarskie

  • 500 g Mąka zbożowa

  • 10 g Sól

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W osobnej misce umieść drożdże i wodę, pozostaw do rozpuszczenia przez 10 minut.

  • 34cl Woda
  • 20g Świeże drożdże piekarskie

Etap 2 /8

Umieść mąkę i sól w misie urządzenia.

  • 500g Mąka zbożowa
  • 10g Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 3 /8

Naciśnij przycisk "Start" i w trakcie trwania programu stopniowo dodawaj wodę i mieszaninę drożdży.

  • 34cl Woda
  • 20g Świeże drożdże piekarskie
  • 500g Mąka zbożowa
  • 10g Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /8

Natychmiast przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.

Etap 5 /8

Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Spłaszcz ręcznie na kwadratowy kształt. Złóż punkty w kierunku środka i ponownie spłaszcz. Powtórz operację po raz drugi. Uformuj długi bochenek i umieść go na blasze do pieczenia. Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce.

Etap 6 /8

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.

Etap 7 /8

Ponownie zwilż powierzchnię chleba pędzlem z wodą. Wykonuj cięcia nożem. Piecz chleb przez 25 minut w 240 stopniach.

Etap 8 /8

Przed jedzeniem pozwól mu ostygnąć na grillu.