Ciasto naleśnikowe
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
24 sztuki
20 g Masło
500 g Mąka
5 Jajka
50 g Cukier
35 cl Mleko
65 cl Mleko
1 łyżka Olej
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój masło i rozpuść je w mikrofalówce przez 15 do 30 sekund.
Etap 2 /6
Umieść mąkę, drożdże, jajka, roztopione masło, cukier i pierwszą porcję mleka w misie urządzenia. Naciśnij "Start".
Etap 3 /6
Odmierz pozostałą ilość mleko do dwóch osobnych misek tak aby podzielić po równo do każdej miski.
Etap 4 /6
Naciśnij przycisk "Start" i powoli dodaj drugą porcję mleka.
Etap 5 /6
Naciśnij "Start" i powoli dodaj ostatnią porcję mleka.
Etap 6 /6
Nasmaruj patelnię do naleśników ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie wlej porcję ciasta na patelnie (np. odmierzając ją chochlą). Smaż przez 1 minutę z jednej strony, następnie odwróć naleśnik i smaż przez 30 sekund z drugiej strony.