Ciasto tiramisu
- Całkowity czas 4 godz. 40 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 3 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
250 g Kremówka
3 Jajka
250 g Drobny cukier
250 Mąka
1 saszetka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
750 g Mascarpone
250 g Kremówka
115 g Cukier puder
90 ml Ostudzona mocna kawa
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Aby przyrządzić ciasto: ubijaj śmietanę, aż zrobi się sztywna, a następnie włóż ją do lodówki. Przez 5 minut ubijaj jajka z cukrem. Objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie, a kolor powinien zrobić się biały. Zmniejsz prędkość miksowania i wsyp przesianą mąkę z drożdżami i solą. Miksuj, aż konsystencja zrobi się gładka. Weź szpatułkę i delikatnie wmieszaj do ciasta ubitą śmietankę.
Etap 2 /6
Wyłóż papierem spód formy do pieczenia (brzeg powinien lekko zwisać) i wlej połowę ciasta. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 5 minut.
Etap 3 /6
Po upieczeniu wyjmij z akcesorium biszkopt na papierze do pieczenia. Do akcesorium włóż nowy arkusz papieru do pieczenia, wlej pozostałe ciasto, zamknij grill i piecz jeszcze przez 5 minut. Połóż oba ciasta na kratce, wyciągnij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Natychmiast odetnij krawędzie biszkoptu i przekrój każdą z nich na pół, a otrzymasz 4 prostokątne kawałki o tej samej wielkości.
Etap 4 /6
Ubijaj mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem przez 2 minuty, aż konsystencja zrobi się lekka, ale sztywna.
Etap 5 /6
Na półmisku połóż biszkoptowy prostokąt. Polej go 1/3 kawy, a następnie rozsmaruj na nim krem – grubość warstwy powinna wynosić 1 cm. Połóż na niej drugi biszkopt, polej kawą, pokryj kremem. Powtarzaj tę czynność do ostatniego kawałka biszkoptu. Wierzch ostatniego biszkoptu i boki ciasta pokryj cienką warstwą kremu, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez 30 minut.
Etap 6 /6
Nałóż na wierzch pozostały krem, wygładź boki. W razie potrzeby połóż na górze rękaw cukierniczy. Włóż z powrotem do lodówki i pozostaw na co najmniej 3 godziny, a następnie podawaj.