Ciasto tiramisu - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto tiramisu

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    3 godz. 30 min.

Składniki

8 osób

  • 250 g Kremówka

  • 3 Jajka

  • 250 g Drobny cukier

  • 250 Mąka

  • 1 saszetka Proszek do pieczenia

  • 1 szczypta Sól

  • 750 g Mascarpone

  • 250 g Kremówka

  • 115 g Cukier puder

  • 90 ml Ostudzona mocna kawa

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Aby przyrządzić ciasto: ubijaj śmietanę, aż zrobi się sztywna, a następnie włóż ją do lodówki. Przez 5 minut ubijaj jajka z cukrem. Objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie, a kolor powinien zrobić się biały. Zmniejsz prędkość miksowania i wsyp przesianą mąkę z drożdżami i solą. Miksuj, aż konsystencja zrobi się gładka. Weź szpatułkę i delikatnie wmieszaj do ciasta ubitą śmietankę.

  • 250g Kremówka
  • 3 Jajka
  • 250g Drobny cukier
  • 250 Mąka
  • 1saszetka Proszek do pieczenia
  • 1szczypta Sól

Etap 2 /6

Wyłóż papierem spód formy do pieczenia (brzeg powinien lekko zwisać) i wlej połowę ciasta. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 5 minut.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 3 /6

Po upieczeniu wyjmij z akcesorium biszkopt na papierze do pieczenia. Do akcesorium włóż nowy arkusz papieru do pieczenia, wlej pozostałe ciasto, zamknij grill i piecz jeszcze przez 5 minut. Połóż oba ciasta na kratce, wyciągnij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Natychmiast odetnij krawędzie biszkoptu i przekrój każdą z nich na pół, a otrzymasz 4 prostokątne kawałki o tej samej wielkości.

Etap 4 /6

Ubijaj mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem przez 2 minuty, aż konsystencja zrobi się lekka, ale sztywna.

  • 750g Mascarpone
  • 250g Kremówka
  • 115g Cukier puder

Etap 5 /6

Na półmisku połóż biszkoptowy prostokąt. Polej go 1/3 kawy, a następnie rozsmaruj na nim krem – grubość warstwy powinna wynosić 1 cm. Połóż na niej drugi biszkopt, polej kawą, pokryj kremem. Powtarzaj tę czynność do ostatniego kawałka biszkoptu. Wierzch ostatniego biszkoptu i boki ciasta pokryj cienką warstwą kremu, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez 30 minut.

  • 90ml Ostudzona mocna kawa

Etap 6 /6

Nałóż na wierzch pozostały krem, wygładź boki. W razie potrzeby połóż na górze rękaw cukierniczy. Włóż z powrotem do lodówki i pozostaw na co najmniej 3 godziny, a następnie podawaj.