Ciasto truskawkowe
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto truskawkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 44 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    24 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

1 porcja

  • 2 szt. Jajka

  • 65 g Cukier

  • 65 g Mąka

  • 6 g Proszek do pieczenia

  • 110 g Biała czekolada

  • 16 g Masło kakaowe

  • 1 szt. Żółtka

  • 0.5 szt. Wanilia

  • 20 g Cukier

  • 8 g Mąka

  • 100 g Mleko pełnotłuste

  • 60 g Masło

  • 10 szt. Truskawki

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

  • 1 łyżeczka Cukier

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Aby przygotować krem w misce ubij żółtko z nasionami wanilii i cukrem. Dodaj mąkę i ponownie ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto.

  • 1szt. Żółtka
  • 0.5szt. Wanilia
  • 20g Cukier
  • 8g Mąka

Etap 2 /13

Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku, a następnie zalej nim masę jajeczną. Ubij do połączenia i gotuj przez 5 minut w rondlu na średnim ogniu. Cały czas ubijaj, aż krem zgęstnieje.

  • 100g Mleko pełnotłuste

Etap 3 /13

Przelej krem do miski i dodaj połowę masła. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • 60g Masło

Etap 4 /13

W misce, za pomocą miksera, ubij pozostałą część masła do kremowej konsystencji, a następnie stopniowo dodawaj krem. Wstaw do lodówki.

  • 60g Masło

Etap 5 /13

Przygotuj biszkopt zaczynając od oddzielenia białek od żółtek.

  • 2szt. Jajka

Etap 6 /13

Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę. Szybko dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.

  • 65g Cukier
  • 65g Mąka
  • 6g Proszek do pieczenia

Etap 7 /13

Natychmiast wlej masę do formy na 6 muffinek, pozostawiając 5 mm odstępu na górze.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 8 /13

Uruchom program na wskazany czas.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 9 /13

Gdy biszkopty całkowicie ostygną, wyjmij je z formy za pomocą małej łyżeczki i wydrąż otwór w środku.

Etap 10 /13

Miksuj 4 truskawki z sokiem z jednej cytryny i 1 łyżeczką cukru. Wlej trochę musu truskawkowego na każdy biszkopt, przykryj otwór i pozostaw do nasiąknięcia.

  • 10szt. Truskawki
  • 1łyżeczka Sok z cytryny
  • 1łyżeczka Cukier

Etap 11 /13

Pozostałe truskawki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z musem.

  • 10szt. Truskawki

Etap 12 /13

Do przygotowania skorupek z czekolady rozpuść białą czekoladę i masło kakaowe uruchamiając wyznaczony program na wskazany czas.

  • 110g Biała czekolada
  • 16g Masło kakaowe

Etap 13 /13

Dobrze wymieszaj i rozdziel pomiędzy 6 foremek do muffinek. Pokryj boki i włóż biszkopt do każdej formy. Na każdy biszkopt nałóż krem z musu truskawkowego i włóż formę do zamrażarki na 15 minut. Następnie włóż je do lodówki na 45 minut przed podaniem.

  • Forma na 6 muffinek