Ciasto truskawkowe
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto truskawkowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    1 godz. 50 min.

Składniki

1 porcja

  • 4 Jajka

  • 115 g Cukier

  • 1 Cukier waniliowy

  • 50 g Jogurt

  • 5 Proszek do pieczenia

  • 125 g Mąka

  • ŚMIETANA:

  • 250 ml Mleko

  • 50 g Cukier

  • 2 Żółtka

  • 4 g Skrobia kukurydziana

  • 2 Żelatyna

  • 1 Wanilia (lub saszetka cukru waniliowego)

  • 200 ml Śmietana kremówka 30%

  • 20 g Cukier puder

  • SYROP:

  • 150 g Cukier

  • 200 ml Woda

  • 40 ml Kirsch (albo inny alkohol)

  • DEKORACJE:

  • 250 g Truskawki

  • 125 g Różowa pasta migdałowa

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /17

(CIASTO) Oddziel białka od żółtek, kładąc je do 2 misek.

  • 4 Jajka

Etap 2 /17

Do żółtek dodaj cukier, jogurt i wymieszaj. Dodaj mąkę i drożdże, stale mieszając.

  • 4 Jajka
  • 50g Jogurt
  • 5 Proszek do pieczenia
  • 125g Mąka

Etap 3 /17

Białka ubij na sztywno, dodając uprzednio szczyptę soli. Stale mieszając dodawaj stopniowo do wcześniej przygotowanej masy po jednej trzeciej sztywno ubitych białek.

  • 4 Jajka

Etap 4 /17

Wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, włóż do Cake Factory.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 5 /17

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 6 /17

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Następnie odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Etap 7 /17

(KREM) Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie przez kilka minut.

  • 2 Żelatyna

Etap 8 /17

W misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię kukurydzianą.

  • 50g Cukier
  • 2 Żółtka
  • 4g Skrobia kukurydziana

Etap 9 /17

Do rondla wlej mleko, dorzuć rozcięty strąk wanilii i doprowadź do wrzenia. Odsącz żelatynę, dodaj ją do rondla i mieszaj przez 30 sekund.

  • 250ml Mleko
  • 2 Żelatyna
  • 1 Wanilia (lub saszetka cukru waniliowego)

Etap 10 /17

Wlej wrzące mleko na masę z żółtek/cukru/skrobi kukurydzianej. Wlej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Kontynuuj mieszanie na średnim ogniu aż ciasto zgęstnieje.

  • 250ml Mleko
  • 50g Cukier
  • 2 Żółtka
  • 4g Skrobia kukurydziana

Etap 11 /17

Wyciągnij laskę wanilii, przykryj folią kuchenną i pozostaw w temperaturze pokojowej.

  • 1 Wanilia (lub saszetka cukru waniliowego)

Etap 12 /17

Ubijaj śmietanę z cukrem aż zgęstnieje. Dodawaj kolejno po jednej trzeciej bitej śmietany do ciasta w temperaturze pokojowej.

  • 200ml Śmietana kremówka 30%
  • 20g Cukier puder

Etap 13 /17

(SYROP I DEKORACJA) Przekrój ciasto na 2 równe blaty. Połóż spodni blat na talerzu.

Etap 14 /17

W rondlu rozpuść cukier w wodzie i alkoholu. Nasącz spód połową syropu.

  • 150g Cukier
  • 200ml Woda
  • 40ml Kirsch (albo inny alkohol)

Etap 15 /17

Ułóż wokół podstawy połówki truskawek zewnętrzną stroną do góry. Środek spodu udekoruj truskawkami pokrojonymi na kawałki.

  • 250g Truskawki

Etap 16 /17

Pokryj spód kremem. Połóż górny blat na wierzchu. Nasącz pozostałym syropem.

Etap 17 /17

Rozsmaruj pastę migdałową między 2 arkuszami papieru pergaminowego i rozwałkuj. Ciasto truskawkowe pokryj rozwałkowaną masą migdałową i przytnij przy brzegach ciasta. Przed podaniem wstaw ciasto truskawkowe do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  • 125g Różowa pasta migdałowa