Ciasto ze słonym masłem karmelowym
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto ze słonym masłem karmelowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 porcje

  • 675 g Cukier

  • 510 ml Śmietana kremówka 30%

  • 180 g Lekko solone masło

  • 9 Jajka

  • 375 g Pasta migdałowa

  • 540 g Mąka

  • 30 g Proszek do pieczenia

  • 150 ml Woda

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Wsyp cukier i wlej wodę do garnka. Podgrzewaj na dużym ogniu, aż uzyskasz jasnobrązowy karmel.

  • 675g Cukier
  • 150ml Woda

Etap 2 /7

Zdejmij z ognia i wlej bardzo powoli śmietanę kremówkę, jednocześnie powoli mieszając.

  • 510ml Śmietana kremówka 30%

Etap 3 /7

Dodaj lekko osolone masło pokrojone na małe kawałki i mieszaj aż do rozpuszczenia. Wlej do garnka i włóż do lodówki do schłodzenia.

  • 180g Lekko solone masło

Etap 4 /7

Wymieszaj jajka z masą migdałową pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj domowej roboty karmel, cały czas mieszając.

  • 9 Jajka
  • 375g Pasta migdałowa

Etap 5 /7

Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Włóż formę do Cake Factory.

  • 540g Mąka
  • 30g Proszek do pieczenia
  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /7

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 7 /7

Wyjmij formę i wyjmij ciasto z formy.

  • Nieprzywierająca forma