Ciasto ze słonym masłem karmelowym
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
675 g Cukier
510 ml Śmietana kremówka 30%
180 g Lekko solone masło
9 Jajka
375 g Pasta migdałowa
540 g Mąka
30 g Proszek do pieczenia
150 ml Woda
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wsyp cukier i wlej wodę do garnka. Podgrzewaj na dużym ogniu, aż uzyskasz jasnobrązowy karmel.
Etap 2 /7
Zdejmij z ognia i wlej bardzo powoli śmietanę kremówkę, jednocześnie powoli mieszając.
Etap 3 /7
Dodaj lekko osolone masło pokrojone na małe kawałki i mieszaj aż do rozpuszczenia. Wlej do garnka i włóż do lodówki do schłodzenia.
Etap 4 /7
Wymieszaj jajka z masą migdałową pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj domowej roboty karmel, cały czas mieszając.
Etap 5 /7
Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Włóż formę do Cake Factory.
Etap 6 /7
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 7 /7
Wyjmij formę i wyjmij ciasto z formy.