Cukinia z nadzieniem ryżowo-kalafiorowym
- Całkowity czas 50 min.
- 30 min.Czas przygotowania 
- 20 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
2 osób
- 1 cukinie 
- 2 łyżka oliwa z oliwek 
- 50 g kalafior 
- 2 łyżka sok z cytryny 
- 1 łyżeczka skórka z cytryny 
- 2 łyżka świeża bazylia 
- 8 krewetki 
- 1 łyżeczka miód 
- 1 szczypta pieprz cayenne 
- Sól 
- Pieprz 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzewaj patelnię przez 5 minut. Przekrój cukinie na pół i usuń miąższ. Polej oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
Etap 2 /7
Umieść połówki cukinii na patelni i smaż każdą stronę przez 5 minut. Odstaw na bok.
Etap 3 /7
Potnij kalafior na kawałki i włóż je do blendera. Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Etap 4 /7
Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 30 sekund, uruchom go i blenduj, aż uzyskasz małe kawałki..
Etap 5 /7
Po zakończeniu programu wyjmij kalafior i gotuj na parze przez 15 minut. Odstaw na bok.
Etap 6 /7
Obierz krewetki i smaż przez 5 minut. Dodaj miód, sól i pieprz cayenne. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Odstaw na bok.
Etap 7 /7
Wypełnij każdą połówkę cukinii kalafiorem. Połóż na nich kilka krewetek. Ozdób liściem bazylii i natychmiast podawaj.

