Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Cukinie nadziewane warzywami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 38 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    23 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 kg 3 średnie cukinie

  • 200 g Posiekane pomidory (mniej więcej 2 sztuki)

  • 1 Jalapeno w kostkach

  • 150 g Czerwona papryka pokrojona w kostkę (mniej więcej 1 sztuka)

  • 0.5 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 0.5 łyżeczka Przyprawa chili

  • Sól, pieprz

  • 100 g Starty ser cheddar

  • 20 g Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Umyj cukinie, odetnij końce i przekrój resztę wzdłuż na pół. Weź łyżkę i usuń nasiona ze środka połówek.

  • 1kg 3 średnie cukinie

Etap 2 /5

W średniej misce wymieszaj pomidory, czerwoną paprykę, jalapeno, przyprawy i ser. Wymieszaj wszystko.

  • 200g Posiekane pomidory (mniej więcej 2 sztuki)
  • 1 Jalapeno w kostkach
  • 150g Czerwona papryka pokrojona w kostkę (mniej więcej 1 sztuka)
  • 0.5łyżeczka Czosnek w proszku
  • 0.5łyżeczka Przyprawa chili
  • Sól, pieprz
  • 100g Starty ser cheddar

Etap 3 /5

Połóż nadzienie na środku każdej połówki cukinii, tworząc niewielką, podłużną kopułkę.

Etap 4 /5

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 23 minuty. Połóż cukinie na płycie w szufladzie 1. Spryskaj je niewielką ilością oliwy z oliwek. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 23 minuty. Połóż pozostałe cukinie na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.

  • 20g Oliwa z oliwek

Etap 5 /5

Podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem – salsą, kwaśną śmietaną, awokado – i przysmażanym ryżem.