Czekoladowe babeczki red velvet
- Całkowity czas 2 godz. 54 min.
- 17 min.Czas przygotowania 
- 32 min.Gotowanie 
- 2 godz. 5 min.Studzenie 
Składniki
3 porcje
- 310 g Mąka typ 00 
- 180 g Zmiękczone masło 
- 375 g Drobny cukier 
- Jajka 
- 3 łyżeczka Czerwony żel spożywczy 
- 3 łyżka Kakao w proszku 
- 2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy 
- 350 ml Sfermentowane mleko 
- 2 łyżeczka Ocet jabłkowy 
- 2 łyżeczka Soda oczyszczona 
- 5 Cukrowe dekoracje w kształcie serca 
- Ozdoby wiśniowe w kształcie serca z amareny 
- 675 g Mleczna czekolada 
- 675 ml Śmietana kremówka 30% 
Akcesoria
- Forma na 6 muffinek 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Aby wykonać babeczki, należy w małej misce utrzeć łopatką miękkie masło z cukrem.
Etap 2 /6
Używając trzepaczki, dodawaj jajka jedno po drugim. Dobrze wymieszaj po dodaniu każdego jajka. Następnie dodaj barwnik, potem kakao w proszku i wreszcie wanilię. Dodawaj przesianą mąkę na trzy raty, na przemian z mlekiem.
Etap 3 /6
Zmieszaj ocet z sodą i dodaj do masy. Dodaj czereśnie.
Etap 4 /6
Włóż 70 g masy w każde wgłębienie i uruchom programem na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 5 /6
Aby wykonać ganasz na wierzch, połam w misie czekoladę na kawałki. Podgrzej śmietanę w garnku. Czekoladę zalej wrzącą śmietaną. Odstaw na 5 minut a następnie dobrze wymieszaj. Pokryj powierzchnię folią spożywczą i odstaw do schłodzenia przez 2 godziny.
Etap 6 /6
Za pomocą miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę z trzepaczką ubij ganasz. Napełnij rękaw cukierniczy i nałóż polewę na babeczki. Udekoruj babeczki cukrowymi serduszkami.

