Czekoladowo-klementynkowe ciastka z płynnym środkiem - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowo-klementynkowe ciastka z płynnym środkiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

2 porcje

  • 180 g Czekolada (55% kakao)

  • 160 g Miękkie masło

  • 120 g Cukier

  • 2 Jajka

  • 1400 g Mąka

  • 1 łyżka Proszek do pieczenia

  • 100 ml Śmietana kremówka 30%

  • 2 Organiczna klementyna

  • 140 g Czekolada

  • Wiórki czekoladowe

  • 180 g Dżem klementynkowy

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

(CIASTKO) Roztop czekoladę deserową zgodnie z programem i podanym czasem.

  • 180g Czekolada (55% kakao)

Etap 2 /9

W międzyczasie przesiej razem mąkę i proszek do pieczenia.

  • 1400g Mąka
  • 1łyżka Proszek do pieczenia

Etap 3 /9

W misie zmieszaj widelcem roztopioną czekoladę z miękkim masłem aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj cukier i odrobinę startej skórki z mandarynki. Kontynuuj mieszanie widelcem.

  • 180g Czekolada (55% kakao)
  • 160g Miękkie masło
  • 120g Cukier
  • 2 Organiczna klementyna

Etap 4 /9

Dodaj jajka. Wymieszaj, a następnie dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia, a na koniec śmietanę.

  • 2 Jajka
  • 1400g Mąka
  • 1łyżka Proszek do pieczenia
  • 100ml Śmietana kremówka 30%

Etap 5 /9

Rozdziel równomiernie połowę masy do foremek. Zrób dziurkę w każdej formie. Wypełnij obficie łyżeczką dżemu z klementynek. Pokryj równomiernie resztą masy czekoladowej. Włóż do Cake Factory.

  • 180g Dżem klementynkowy
  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /9

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 7 /9

Wyjmij formę z Cake Factory. Odstaw do ostygnięcia.

Etap 8 /9

(POLEWA) W międzyczasie roztop czekoladę zgodnie z programem i podanym czasem.

  • 140g Czekolada

Etap 9 /9

Wyjmij ciastka z foremek. Zanurz kawałki klementynek w czekoladzie i połącz je z płynnym środkiem ciastka. Udekoruj wiórami czekoladowymi i podawaj póki są jeszcze ciepłe.

  • 2 Organiczna klementyna
  • szczypta Wiórki czekoladowe