Czekoladowo-wiśniowe ciastka z płynnym środkiem
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
90 g Mąka
15 g Kakao
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 Jajko
70 g Cukier
70 g Margaryna
90 ml Gęsta śmietana
Chantilly, wiśnie lukrowane lub wiśnie w syropie
90 g Dżem wiśniowy
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przesiej razem proszek do pieczenia, kakao i mąkę.
Etap 2 /6
W misce ubij margarynę, cukier ze szczyptą soli.
Etap 3 /6
Dodaj jajka i dobrze ubij.
Etap 4 /6
Na koniec dodaj śmietanę a następnie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /6
Rozdziel połowę mieszanki równo do 6 form (około 35g na formę). Na wierzch masy połóż łyżeczkę dżemu wiśniowego (około 15g na formę). Pokryj pozostałą częścią masy (około 30 g na formę). Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 6 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przed wyjęciem z formy posyp gorzkim kakao w proszku i podaj jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i odrobiną lukru czereśniowego.