Czekoladowo-wiśniowe ciastka z płynnym środkiem
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowo-wiśniowe ciastka z płynnym środkiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

1 porcja

  • 90 g Mąka

  • 15 g Kakao

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 Jajko

  • 70 g Cukier

  • 70 g Margaryna

  • 90 ml Gęsta śmietana

  • Chantilly, wiśnie lukrowane lub wiśnie w syropie

  • 90 g Dżem wiśniowy

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przesiej razem proszek do pieczenia, kakao i mąkę.

  • 90g Mąka
  • 15g Kakao
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia

Etap 2 /6

W misce ubij margarynę, cukier ze szczyptą soli.

  • 70g Cukier
  • 70g Margaryna

Etap 3 /6

Dodaj jajka i dobrze ubij.

  • 1 Jajko

Etap 4 /6

Na koniec dodaj śmietanę a następnie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.

  • 90ml Gęsta śmietana

Etap 5 /6

Rozdziel połowę mieszanki równo do 6 form (około 35g na formę). Na wierzch masy połóż łyżeczkę dżemu wiśniowego (około 15g na formę). Pokryj pozostałą częścią masy (około 30 g na formę). Włóż foremki do Cake Factory.

  • Chantilly, wiśnie lukrowane lub wiśnie w syropie
  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przed wyjęciem z formy posyp gorzkim kakao w proszku i podaj jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i odrobiną lukru czereśniowego.

  • 15g Kakao
  • Chantilly, wiśnie lukrowane lub wiśnie w syropie