Dżem z dyni i pomarańczy
- Całkowity czas 1 godz. 9 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 39 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcja
2 kg Dynii
4 Pomarańcze
3 Jabłko
1 Cytryna
0.5 kg Cukru
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Dynię umyj i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka. Umyte jabłko drobno pokrój i dodaj do dyni. Dodaj pomarańcze oraz cytryny.
Etap 2 /3
Dodaj cukier biały, opcjonalnie cynamon oraz kilkucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod ciśnieniem. Powinno to zająć około 10-15 minut.
Etap 3 /3
Gorący dżem przelej do słoików i precyzyjnie zakręć. Ustaw je do góry dnem, zakryj ręcznikiem lub ściereczką i pozostaw do ostudzenia na dwie godziny.