Deser z ananasami - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Deser z ananasami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 1.5 szt. obrany ananas

  • 6 łyżka syrop klonowy

  • 1 szczypta cynamon w proszku

  • 500 ml bita śmietana

  • 1 łyżka rum

  • 1 szt. laska wanilii

  • 100 g cukier puder

  • 12 kawałek kruche ciastka

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokrój ananasa wzdłuż na ćwiartki, usuń twarde części i potnij ćwiartki na plasterki i grubości 1 cm. Posmaruj plasterki syropem klonowym i posyp cynamonem w proszku (opcjonalnie).

Etap 2 /4

Włącz grill. Wybierz tryb manualny i ustaw temperaturę gotowania na 210°C (kolor pomarańczowy), a następnie naciśnij OK. Po rozgrzaniu grilla połóż na nim plasterki ananasa i grilluj przez 10 minut, aż zbrązowieją lub ulegną karmelizacji, zgodnie z potrzebą. Pozostaw do ostygnięcia.

Etap 3 /4

Przetnij laski wanilii na pół i wydłub miąższ końcówką noża. Dodaj miąższ do śmietany i wymieszaj z cukrem i rumem (opcjonalnie). Wstaw miskę do lodówki i pozostaw na 30 minut lub do czasu, aż wszystko zrobi się bardzo zimne. Następnie ubijaj aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Etap 4 /4

Pokrusz dwa herbatniki i wsyp do sześciu słoików. Rozprowadź na nich trochę zimnych, karmelizowanych kawałków ananasa i pokryj bitą śmietaną z wanilią i rumem. Przed podaniem ozdób świeżymi liśćmi mięty i wiórkami czekoladowymi.