Donuty
- Całkowity czas 3 godz. 17 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 2 godz. 40 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 g Mleko pełnotłuste
20 g Drobny cukier
2.5 g Suche drożdże piekarskie
10 g Olej
30 g Mniej więcej połowa średniego jajka
180 g Mąka pszenna
2 g Sól
10 g Miękkie masło
Olej w sprayu
125 g Glukoza
50 g Biała czekolada
10 g Woda
2 g Barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Podgrzej mleko w małej misce. Wsyp drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Etap 2 /9
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, połowę jajka oraz mieszankę mleka, drożdży i cukru. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez minutę, a następnie dodaj miękkie masło i ugniataj masę, aż lekko się zespoli (około 2 minuty).
Etap 3 /9
Przykryj czystą szmatką i odstaw na 2 godziny, aż urośnie. Objętość ciasta powinna zwiększyć się trzykrotnie.
Etap 4 /9
Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i delikatnie rozwałkuj – grubość powinna wynosić 1–1,5 cm. Za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek o średnicy 7 cm wykrój pączki. Środek wykrój foremką o średnicy 3 cm. Jeśli nie masz takich foremek, możesz użyć miseczki lub szklanki o odpowiedniej średnicy.
Etap 5 /9
Przełóż pączki na małe, kwadratowe, wysmarowane olejem arkusze folii aluminiowej. Przykryj pączki czystą szmatką i poczekaj, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (około 30 minut). Delikatnie posmaruj je niewielką ilością neutralnego oleju.
Etap 6 /9
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 175°C, a czas gotowania na 10 minut. Włącz szufladę 2. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 175°C, a czas gotowania na 10 minut. Naciśnij START, aby wykonać ustawienia i rozpocząć nagrzewanie. Od tej czynności zależą rezultaty pieczenia.
Etap 7 /9
Włącz szufladę 1. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 165°C, a czas gotowania na 7 minut. Ostrożnie połóż 4 pączki wraz z folią na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program DESER, ustaw temperaturę na 165°C, a czas gotowania na 7 minut. Ostrożnie połóż 2 pączki wraz z folią na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 8 /9
Polewa: Włóż małą miskę z glukozą do mikrofalówki i podgrzewaj, aż będzie płynna, a następnie dodaj białą czekoladę. Wymieszaj szpatułką, a w razie potrzeby dodaj barwnik i wodę. Przed zamoczeniem pączków upewnij się, że polewa jest płynna, lecz niezbyt gorąca. W razie potrzeby włóż ją ponownie do mikrofalówki.
Etap 9 /9
Za pomocą widelca zanurz pączki w ciepłej polewie. Umieść je na drucianej kratce i poczekaj, aż ciasto stężeje, a lukier stwardnieje (około 5 minut).