Dosa, indyjskie naleśniki
- Całkowity czas 4 godz. 6 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 1 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
120 g Ryż basmati
120 g Biała soczewica
700 ml Woda
40 g Mąka ryżowa kleista
0.5 łyżeczka Kozieradka
0.5 łyżeczka Drobny cukier
0.5 łyżka Soda oczyszczona
500 ml Woda
Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj ciasto. Wymieszaj ryż, soczewicę i kozieradkę w naczyniu. Dokładnie opłucz i odcedź.
Etap 2 /6
Wlej 700 ml wody do pojemnika z ryżem, soczewicą i kozieradką, wymieszaj, przykryj i pozostaw do namoczenia na 2 godziny.
Etap 3 /6
Po tym czasie dobrze odcedź.
Etap 4 /6
Przełóż ryż, soczewicę, kozieradkę oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem oleju) do kielicha blendera. Zamknij pokrywę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę.
Etap 5 /6
Rozgrzej piekarnik na najniższej temperaturze przez 15 minut, a następnie wyłącz go i umieść naczynie z ciastem w środku na 2 godziny.
Etap 6 /6
Na patelnię wlej chochlę ciasta, zmniejsz ogień i rozprowadź ciasto. Na naleśniku zaczną pojawiać się małe dziurki. Smaż na średnim ogniu, aż wierzch się zetnie. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.