Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dosa, indyjskie naleśniki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 6 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    1 min.
  • Studzenie
    4 godz.

Składniki

4 osób

  • 120 g Ryż basmati

  • 120 g Biała soczewica

  • 700 ml Woda

  • 40 g Mąka ryżowa kleista

  • 0.5 łyżeczka Kozieradka

  • 0.5 łyżeczka Drobny cukier

  • 0.5 łyżka Soda oczyszczona

  • 500 ml Woda

  • Olej

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj ciasto. Wymieszaj ryż, soczewicę i kozieradkę w naczyniu. Dokładnie opłucz i odcedź.

  • 120g Ryż basmati
  • 120g Biała soczewica
  • 0.5łyżeczka Kozieradka

Etap 2 /6

Wlej 700 ml wody do pojemnika z ryżem, soczewicą i kozieradką, wymieszaj, przykryj i pozostaw do namoczenia na 2 godziny.

  • 700ml Woda

Etap 3 /6

Po tym czasie dobrze odcedź.

Etap 4 /6

Przełóż ryż, soczewicę, kozieradkę oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem oleju) do kielicha blendera. Zamknij pokrywę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę.

  • 40g Mąka ryżowa kleista
  • 0.5łyżeczka Drobny cukier
  • 0.5łyżka Soda oczyszczona
  • 500ml Woda

Etap 5 /6

Rozgrzej piekarnik na najniższej temperaturze przez 15 minut, a następnie wyłącz go i umieść naczynie z ciastem w środku na 2 godziny.

Etap 6 /6

Na patelnię wlej chochlę ciasta, zmniejsz ogień i rozprowadź ciasto. Na naleśniku zaczną pojawiać się małe dziurki. Smaż na średnim ogniu, aż wierzch się zetnie. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.