Flan w stylu quiche lorraine
Tefal
Przepis według Tefal

Flan w stylu quiche lorraine

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

6 osób

  • 2 łyżka Smalec lub olej roślinny

  • 200 g Boczek wędzony

  • 6 Jajko

  • 600 ml Śmietanka

  • 200 ml Mleko

  • sól, pieprz

  • 3 szczypta Gałka muszkatołowa

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

  • 2łyżka Smalec lub olej roślinny
  • 200g Boczek wędzony
  • 6 Jajko
  • 600ml Śmietanka
  • 200ml Mleko
  • sól, pieprz
  • 3szczypta Gałka muszkatołowa

Etap 2 /7

Jeśli nie masz formy do ciasta Cook4me, wyłóż papierem do pieczenia koszyk do gotowania na parze.

Etap 3 /7

Wymieszaj w misce jajka, śmietankę, mleko, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli.

  • 6 Jajko
  • 600ml Śmietanka
  • 200ml Mleko
  • sól, pieprz
  • 3szczypta Gałka muszkatołowa

Etap 4 /7

Rozpuść smalec. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek, mieszając od czasu do czasu.

  • 2łyżka Smalec lub olej roślinny
  • 200g Boczek wędzony

Etap 5 /7

Wymieszaj boczek z mieszanką jajeczną i przelej wszystko do formy. Formę zaklej folią spożywczą. W misie Cook4me umieść koszyk do gotowania na parze i wlej 200 ml wody. Włóż formę z mieszanką.

Etap 6 /7

Gotowanie pod ciśnieniem.

Etap 7 /7

Podawaj na gorąco lub na zimno.