Francuska babka
Tefal
Przepis według Tefal

Francuska babka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 2 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    42 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

3 porcje

  • 12 Jajko

  • 660 g Lekko solone masło

  • 660 g Cukier

  • 660 g Mąka

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Zważ 4 jajka w skorupce. Odmierz tę samą ilość cukru, mąki i masła.

  • 12 Jajko
  • 660g Lekko solone masło
  • 660g Cukier
  • 660g Mąka

Etap 2 /6

Włóż masło do nieprzywierającego naczynia, a następnie włóż do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.

  • 660g Lekko solone masło

Etap 3 /6

W tym czasie oddziel białka od żółtek, a następnie podziel cukier na 2 równe objętości.

  • 12 Jajko
  • 660g Cukier

Etap 4 /6

W misie ubij żółtka z jedną połową cukru. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo roztopione masło. Następnie dosyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.

  • 12 Jajko
  • 660g Lekko solone masło
  • 660g Cukier
  • 660g Mąka

Etap 5 /6

Ubij białko do uzyskania sztywnej piany. Kiedy będą już sztywne, dodaj resztę cukru i ubijaj przez kolejne 30 sekund. Do pierwszej masy dodaj stopniowo białka, po 1/3 za każdym razem. Wlej masę do rondla i wstaw do Cake Factory.

  • 12 Jajko
  • 660g Cukier
  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przed wyjęciem z formy pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Gotowe! Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.