Francuska zupa cebulowa wg Pati - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Francuska zupa cebulowa wg Pati

ratings.4.4

4.4/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.5 l Bulion/ Woda

  • 400 g Cebula biała

  • 200 g Cebula czerwona

  • 2 szt. Świeży rozmaryn

  • 500 ml Białe wino

  • 150 g Masło

  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 1.5l Bulion/ Woda
  • 400g Cebula biała
  • 200g Cebula czerwona
  • 2szt. Świeży rozmaryn
  • 500ml Białe wino
  • 150g Masło
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Etap 2 /5

Cebulę kroimy w piórka (nie ma być́ drobno posiekana) i wrzucamy do Cook4me razem z masłem. Całość podsmażamy mieszając przez 7 min.

  • 400g Cebula biała
  • 200g Cebula czerwona
  • 150g Masło

Etap 3 /5

Po tym czasie, gdy cebula będzie już̇ szklista, a masło gęste dodajemy dolewamy białe wino, sól i pieprz, rozmaryn oraz gałkę muszkatołową i nadal smażymy przez 8 min cały czas mieszając.

  • 2szt. Świeży rozmaryn
  • 500ml Białe wino
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Etap 4 /5

Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy przez 10min.

  • 1.5l Bulion/ Woda

Etap 5 /5

Przelewamy zupę do innego naczynia.