Francuskie faworki bugnes - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Francuskie faworki bugnes

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 38 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    4 min.
  • Studzenie
    2 godz. 14 min.

Składniki

4 osób

  • 30 ml Mleko

  • 50 g Cukier

  • 4.6 g Drożdże

  • 3 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy

  • 300 g Mąka cukiernicza

  • 2 Jajko

  • 1 szczypta Sól

  • 40 g Masło

  • 10 g Olej roślinny

  • Cukier puder

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury od 38°C do 40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Wymieszaj trzepaczką drożdże z ciepłym mlekiem i wodą z kwiatu pomarańczy. Pozostaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.

  • 30ml Mleko
  • 4.6g Drożdże
  • 3łyżka Woda z kwiatów pomarańczy

Etap 2 /6

Do miski miksera z dołączonym hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, rozpuszczone drożdże, jajka i wanilię. Ugniataj przez 3 minuty na średniej prędkości. Dodaj sól, kontynuuj wyrabianie przez 2 minuty, następnie dodaj masło i olej i ugniataj przez 6 minut. Gdy masło połączy się z ciastem, zatrzymaj mikser. Ciasto powinno być lepkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  • 30ml Mleko
  • 50g Cukier
  • 4.6g Drożdże
  • 300g Mąka cukiernicza
  • 2 Jajko
  • 1szczypta Sól
  • 40g Masło
  • 10g Olej roślinny

Etap 3 /6

Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, a następnie za pomocą noża (np. do pizzy) wycinaj paski o wymiarach 10 cm x 3 cm. Zrób nacięcie na środku paska i przełóż jedną stronę ciasta przez otwór. Umieść swoje faworki na lekko posypanej mąką blasze do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Etap 4 /6

Rozgrzej Easy Fry do 200°C przez 4 minuty.

Etap 5 /6

Umieść kilka faworków na płasko w Easy Fry na standardowej tacy. Uruchom program DESERY w temperaturze 200°C na 4 minuty. Piecz faworki, w razie potrzeby wydłużając czas gotowania o kilka minut.

Etap 6 /6

Pozostaw do ostygnięcia na talerzu i posyp cukrem pudrem.

  • Cukier puder