Francuskie faworki bugnes
- Całkowity czas 2 godz. 38 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 2 godz. 14 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
30 ml Mleko
50 g Cukier
4.6 g Drożdże
3 łyżka Woda z kwiatów pomarańczy
300 g Mąka cukiernicza
2 Jajko
1 szczypta Sól
40 g Masło
10 g Olej roślinny
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury od 38°C do 40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Wymieszaj trzepaczką drożdże z ciepłym mlekiem i wodą z kwiatu pomarańczy. Pozostaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.
Etap 2 /6
Do miski miksera z dołączonym hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, rozpuszczone drożdże, jajka i wanilię. Ugniataj przez 3 minuty na średniej prędkości. Dodaj sól, kontynuuj wyrabianie przez 2 minuty, następnie dodaj masło i olej i ugniataj przez 6 minut. Gdy masło połączy się z ciastem, zatrzymaj mikser. Ciasto powinno być lepkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Etap 3 /6
Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, a następnie za pomocą noża (np. do pizzy) wycinaj paski o wymiarach 10 cm x 3 cm. Zrób nacięcie na środku paska i przełóż jedną stronę ciasta przez otwór. Umieść swoje faworki na lekko posypanej mąką blasze do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 4 /6
Rozgrzej Easy Fry do 200°C przez 4 minuty.
Etap 5 /6
Umieść kilka faworków na płasko w Easy Fry na standardowej tacy. Uruchom program DESERY w temperaturze 200°C na 4 minuty. Piecz faworki, w razie potrzeby wydłużając czas gotowania o kilka minut.
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia na talerzu i posyp cukrem pudrem.