Gazpacho pomidorowe
Tefal
Przepis według Tefal

Gazpacho pomidorowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

4 osób

  • 1000 g Pomidory

  • 60 g Chleb

  • 30 g Ocet sherry

  • 30 g Woda

  • 1 szczypta Chili

  • 10 g Brązowy cukier

  • 20 g Oliwa z oliwek

  • 2 g Sól

  • 2 g Pieprz

  • 20 g Orzeszki piniowe

  • 20 g Pestki dyni

  • 10 g Liście bazylii

Akcesoria

  • Blender
    Blender
  • Młynek do przypraw
    Młynek do przypraw
  • Chopper
    Chopper

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Zalej pomidory wrzątkiem i pozostaw tak na kilka minut. Odsącz, obierz i usuń nasiona.

  • 1000g Pomidory

Etap 2 /8

Pokrój chleb na małe kawałki i namocz go w misce z octem sherry i wodą.

  • 60g Chleb
  • 30g Ocet sherry
  • 30g Woda

Etap 3 /8

Umieść obrane pomidory, chleb, chili w proszku, brązowy cukier i olej w misie urządzenia i zblenduj na gładką masę, naciskając "Start".

  • 1szczypta Chili
  • 10g Brązowy cukier
  • 20g Oliwa z oliwek
  • Blender

Etap 4 /8

Dopraw. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

  • 2g Sól
  • 2g Pieprz

Etap 5 /8

Na nieprzywierającej patelni upraż orzeszki piniowe i pestki dyni. Mieszaj ciągle, aby uzyskać równomierny złoty kolor.

  • 20g Orzeszki piniowe
  • 20g Pestki dyni

Etap 6 /8

Gdy nasiona ostygną, zmiel je w młynku do przypraw.

  • Młynek do przypraw

Etap 7 /8

Bazylię umyj, obierz z listków i osusz. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę rozdrobnij za pomocą młynka do ziół.

  • 10g Liście bazylii
  • Chopper

Etap 8 /8

Gazpacho podawaj schłodzone. Udekoruj nasionami i bazylią. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą z oliwek.