Gazpacho pomidorowe
- Całkowity czas 2 godz. 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
1000 g Pomidory
60 g Chleb
30 g Ocet sherry
30 g Woda
1 szczypta Chili
10 g Brązowy cukier
20 g Oliwa z oliwek
2 g Sól
2 g Pieprz
20 g Orzeszki piniowe
20 g Pestki dyni
10 g Liście bazylii
Akcesoria
Blender Młynek do przypraw Chopper
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Zalej pomidory wrzątkiem i pozostaw tak na kilka minut. Odsącz, obierz i usuń nasiona.
Etap 2 /8
Pokrój chleb na małe kawałki i namocz go w misce z octem sherry i wodą.
Etap 3 /8
Umieść obrane pomidory, chleb, chili w proszku, brązowy cukier i olej w misie urządzenia i zblenduj na gładką masę, naciskając "Start".
Etap 4 /8
Dopraw. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 5 /8
Na nieprzywierającej patelni upraż orzeszki piniowe i pestki dyni. Mieszaj ciągle, aby uzyskać równomierny złoty kolor.
Etap 6 /8
Gdy nasiona ostygną, zmiel je w młynku do przypraw.
Etap 7 /8
Bazylię umyj, obierz z listków i osusz. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, a resztę rozdrobnij za pomocą młynka do ziół.
Etap 8 /8
Gazpacho podawaj schłodzone. Udekoruj nasionami i bazylią. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą z oliwek.