Gołąbki
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
12 liść Liście białej kapusty
100 g Ryż basmati
150 g Posiekana cebula
350 g Mielona wołowina
1 łyżeczka Suszona kolendra
400 g Przecier pomidorowy (świeży lub z puszki)
50 g Kwaśna śmietana lub śmietanka 30%
3.5 łyżka Woda
1 łyżeczka Tymianek
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ugotuj najpierw liście kapusty – wrzuć jej do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij liście, włóż je pod strumień zimnej wody i pozostaw do osuszenia. Do wody po kapuście wsyp ryż i gotuj przez 10 minut. Odsącz ryż i włóż pod strumień zimnej wody.
Etap 2 /5
Obierz i posiekaj cebulę. Wymieszaj ją z ryżem, mieloną wołowiną, kolendrą, solą i pieprzem.
Etap 3 /5
Na spód formy do pieczenia wlej przecier pomidorowy, dodaj śmietanę, wodę, tymianek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Etap 4 /5
Nałóż porcję farszu na liść kapusty, zwiń boki i skręć. Włóż wypełniony nadzieniem rulon do sosu. Powtarzaj ten krok, aż ułożysz 3 rzędy po 4 gołąbki w formie do pieczenia.
Etap 5 /5
Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w żółtym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 30 minut.