Gołąbki
Tefal
Przepis według Tefal

Gołąbki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 12 liść Liście białej kapusty

  • 100 g Ryż basmati

  • 150 g Posiekana cebula

  • 350 g Mielona wołowina

  • 1 łyżeczka Suszona kolendra

  • 400 g Przecier pomidorowy (świeży lub z puszki)

  • 50 g Kwaśna śmietana lub śmietanka 30%

  • 3.5 łyżka Woda

  • 1 łyżeczka Tymianek

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Snacking & Baking akcesoria
    Snacking & Baking akcesoria
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ugotuj najpierw liście kapusty – wrzuć jej do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij liście, włóż je pod strumień zimnej wody i pozostaw do osuszenia. Do wody po kapuście wsyp ryż i gotuj przez 10 minut. Odsącz ryż i włóż pod strumień zimnej wody.

  • 12liść Liście białej kapusty
  • 100g Ryż basmati

Etap 2 /5

Obierz i posiekaj cebulę. Wymieszaj ją z ryżem, mieloną wołowiną, kolendrą, solą i pieprzem.

  • 150g Posiekana cebula
  • 350g Mielona wołowina
  • 1łyżeczka Suszona kolendra
  • Sól, pieprz

Etap 3 /5

Na spód formy do pieczenia wlej przecier pomidorowy, dodaj śmietanę, wodę, tymianek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

  • 400g Przecier pomidorowy (świeży lub z puszki)
  • 50g Kwaśna śmietana lub śmietanka 30%
  • 3.5łyżka Woda
  • 1łyżeczka Tymianek
  • Sól, pieprz

Etap 4 /5

Nałóż porcję farszu na liść kapusty, zwiń boki i skręć. Włóż wypełniony nadzieniem rulon do sosu. Powtarzaj ten krok, aż ułożysz 3 rzędy po 4 gołąbki w formie do pieczenia.

  • Blacha do pieczenia
  • Snacking & Baking akcesoria

Etap 5 /5

Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w żółtym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 30 minut.

  • Blacha do pieczenia
  • Snacking & Baking akcesoria