Gołąbki
- Całkowity czas 37 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
2 cebule
200 g boczku (może być wędzony, surowy lub parzony)
soli
pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżka koncentratu pomidorowego
1 główka białej kapusty
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Wymieszaj w misce składniki na farsz i odstaw na chwilę do przejścia smaku.
Etap 2 /4
Wytnij głąb, a całą główkę kapusty umieść w koszyczku do gotowania na parze, wklej trochę wody do dno i paruj przez 12 minut. Następnie zdejmuj delikatnie liście i wycinaj z nich twardą część.
Etap 3 /4
Bierzemy jeden liść lekko odkrajmy twardą wierzchnią część, nakładamy farsz, zwijamy boki do środka, a potem rolujemy konkretnego gołąbka. Postępujemy tak z każdym liściem, aż do wykończenia farszu.
Etap 4 /4
Gołąbki układaj w naczyniu wyłożonym resztkami liści dość ciasno. Dodaj puszkę pomidorów i koncentrat, gotuj pod ciśnieniem.