Gołąbki - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Zarazwracampl

Gołąbki

ratings.3.9

3.9/5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    32 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcje

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 300 g ryżu

  • 2 cebule

  • 200 g boczku (może być wędzony, surowy lub parzony)

  • soli

  • pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 jajko

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 3 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 główka białej kapusty

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Wymieszaj w misce składniki na farsz i odstaw na chwilę do przejścia smaku.

  • 1kg mięsa mielonego
  • 300g ryżu
  • 2 cebule
  • 200g boczku (może być wędzony, surowy lub parzony)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1łyżeczka majeranku
  • 1 jajko

Etap 2 /4

Wytnij głąb, a całą główkę kapusty umieść w koszyczku do gotowania na parze, wklej trochę wody do dno i paruj przez 12 minut. Następnie zdejmuj delikatnie liście i wycinaj z nich twardą część.

  • 1 główka białej kapusty

Etap 3 /4

Bierzemy jeden liść lekko odkrajmy twardą wierzchnią część, nakładamy farsz, zwijamy boki do środka, a potem rolujemy konkretnego gołąbka. Postępujemy tak z każdym liściem, aż do wykończenia farszu.

Etap 4 /4

Gołąbki układaj w naczyniu wyłożonym resztkami liści dość ciasno. Dodaj puszkę pomidorów i koncentrat, gotuj pod ciśnieniem.

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3łyżka koncentratu pomidorowego