Grillowana kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka Chrzan
1 łyżka Musztarda
1 łyżka Majonez
3 łyżka Kwaśna śmietana lub kremówka
150 g Cebula
175 g Wędzony boczek
2 liść Liść laurowy
350 g Przecier pomidorowy
1 łyżka Tymianek
0.5 łyżeczka Cukier
720 g Ugotowana duża biała fasola (puszkowa, waga po odsączeniu)
Sól, pieprz
400 g Kiełbasy na grilla
2 łyżka Posiekana pietruszka
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Wymieszaj chrzan, musztardę, majonez i śmietanę. Włóż sos do lodówki.
Etap 2 /8
Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój wędzony boczek w małą kostkę, a następnie włóż wraz z cebulą i liśćmi laurowymi do formy do pieczenia.
Etap 3 /8
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK.
Etap 4 /8
Po rozgrzaniu piecz przez 5 minut.
Etap 5 /8
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4.
Etap 6 /8
Do formy do pieczenia dodaj przecier pomidorowy, tymianek, cukier i duże ziarna fasoli. Dopraw solą z pieprzem i wymieszaj.
Etap 7 /8
Połóż kiełbasy na płycie grillowej i grilluj przez 10 minut, obracając je, aby opiec wszystkie boki. W międzyczasie mieszaj fasolę.
Etap 8 /8
Wrzuć do fasoli posiekaną pietruszkę i podawaj z grillowanymi kiełbasami i sosem chrzanowym.